Eladja a Qualtrics-ben birtokolt tulajdonrészét az SAP

Eladja a Qualtrics-ben birtokolt tulajdonrészét az SAP
Gazdát cserél a Qualtrics több mint 400 millió részvénye. Az élménymenedzsmentre specializált szoftvercéget mintegy 7,7 milliárd dollárért vásárolja meg az SAP-tól a Silver Lake és a CPP Investments. A tranzakció már csak a szokásos felügyeleti jóváhagyásokra vár.

Az SAP SE 2019-ben vásárolta meg a Qualtrics-ot. A cég bevétele azóta több mint háromszorosára nőtt, felhasználóinak száma pedig 10 ezerről 18 ezerre emelkedett. Az SAP most megválik összes, 423 millió darab Qualtrics-részvényétől. A céget a Silver Lake-hez kapcsolódó befektetési alapok, illetve a Canada Pension Plan Investment Board vásárolja fel.

A részvényenkénti 18.15 dolláros áron végrehajtott tranzakció 12.5 milliárd dolláros cégértéknek felel meg, és 73 százalékos felárat jelent az SAP eladási szándékának bejelentését megelőző 30 nap átlagához képest (a január 25-i, a bejelentést megelőző záróárhoz képest körülbelül 62 százalék a felár). Az SAP részvénycsomagja mintegy 7,7 milliárd dollárért cserél gazdát.

A megállapodás egy január 26-án indult folyamat eredménye, amelynek során a Silver Lake és a CPP Investments közös ajánlata bizonyult a legjobbnak.

„A Silver Lake rendelkezik azzal az operációs szakértelemmel és szoftvercégekkel szerzett tapasztalattal, amely lehetővé teszi, hogy a Qualtrics kiterjessze vezető szerepét az élménymenedzsment (XM) területén, amelyben úttörő szerepet játszott" – mondja Christian Klein, az SAP vezérigazgatója és igazgatósági elnöke. „Az SAP továbbra is fókuszban tartja az élménymenedzsment funkciókat, akár ügyfél, akár fogyasztó, akár munkatárs elégedettségének maximalizálásáról van szó. Ezért az SAP azt tervezi, hogy a piacra jutás és a technológia terén szoros partneri kapcsolatban marad a Qualtrics-szal, közösen szolgálva az ügyfeleket, és hozzájárulva a cég további sikereihez" – magyarázza Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezetője.

A tranzakciót jóváhagyta a Qualtrics igazgatósága, köztük a független igazgatók bizottsága, valamint az SAP igazgatósága és felügyelőbizottsága is. Emellett még a szokásos felügyeleti jóváhagyásokat is meg kell szerezni, így az ügylet várhatóan csak 2023 második felében zárulhat le. Az SAP április 21-én esedékes negyedévi jelentésében azonban a Qualtrics várhatóan befejezett tevékenységként szerepel majd.

A tranzakcióban pénzügyi tanácsadóként a Barclays közreműködött, a jogi tanácsadást pedig a Shearman & Sterling iroda biztosította.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!