El Salvadorban bevezették a bitcoint

El Salvadorban bevezették a bitcoint
El Salvadorban kedd óta az adót is be lehet fizetni a bitcoinnal, de az ország vezetése más előnyt is lát a blokklánc technológia támogatásában.

Alig néhány hónappal ezelőtt hallhattunk arról először, hogy a közép-amerikai ország, El Salvador hivatalos fizetőeszközzé tenné a bitcoint. A dolgon persze jó ideje dolgoztak már az ország pénzügyi szakemberei, ennek pedig mostanra meg is lett az eredménye: az ország tényleg hivatalos fizetőeszközzé tette a kriptovalutát - írja a hvg.hu.

A CNBC szerint az ország vezetése egy nappal a döntés előtt 20,9 millió dollár, vagyis nagyjából 61,8 milliárd forint értékben vásárolt bitcoint. Nayib Bukele, El Salvador elnöke a Twitteren jelentette be, hogy az állam 400 bitcoint vásárolt, ami egy hosszú távú stratégia első lépése. A cél ugyanis az, hogy a világ bitcoinforgalmának jelentős része az országon haladjon át, ezzel növelve meg a helyi GDP-t.

 

Az ország 52 ezer dolláros árfolyamon vásárolta meg a digitális fizetőeszközt, ám egy nappal a bevezetés után az ára 43 ezer dollárra esett vissza, ami több millió dolláros mínuszt produkált az ország költségvetésében. Azonban ma már 46 ezer dollárra visszament az árfolyama.

A lap szerint a nyáron elfogadott, és most életbe lépett törvénnyel az országban élők többsége nem ért egyet. A salvadoriak nagyjából 70 százaléka ellenzi, hogy az ország hivatalos fizetőeszköze legyen a bitcoin, sokan pedig azt sem tudják, miként kell azt használni. A támogatók azonban azzal érvelnek, hogy hamarosan más országok is követhetik El Salvador példáját.

A jogszabályok értelmében mostantól bitcoinban is fel lehet tüntetni egy áru árát, az adót pedig a kriptovalutával is be lehet majd fizetni. Az ország emellett elindította a Chivo nevű kriptotárcát, amelybe ha regisztrálnak az állampolgárok, 30 dollár értékű bitcoint kapnak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: bitcoin, El Salvador