Egy új elemzés szerint a Bitcoin ára elérheti a 4 millió dollárt is

Egy új elemzés szerint a Bitcoin ára elérheti a 4 millió dollárt is
Az a gondolat, hogy a közeli jövőben a Bitcoin a világ országainak tartalékeszközeként szolgálhat, már évek óta kering a levegőben. Nagyon sokan már most azon a véleményen vannak, hogy ez lesz a Bitcoin elkerülhetetlen végjátéka.

Bár még mindig nem tudni, milyen hatással lesz ennek a bekövetkezése a digitális eszköz értékére. Van Eck, globális befektetési menedzser nemrégiben megpróbálkozott azzal, hogy bemutassa, hogy szerinte mi lenne a Bitcoin ára, ha globális tartalékvalutaként fogadnák el - írja a bitcoinbazis.hu.

Egy nemrég közzétett jelentésben Van Eck egy olyan keretrendszert vázol fel, amely elemzi, hogy hová jutna a Bitcoin értéke, ha a világ tartalékvalutájaként fogadnák el. Ezt a keretrendszert használták az arany értékének meghatározására is, amely jelenleg a világ tartalékeszközének számít. Van Eck úgy írja le ezt a keretrendszert, mint olyasmit, ami segít “konkretizálni az értéket”, feltehetően arra utalva, hogy az eszköz árfolyama hová tarthat a jövőben.

Az arany esetében a keretrendszer a fizikai eszköz implikált értékét unciánként 21 000 és 31 000 dollár közé teszi, attól függően, hogy az M0-t használva az aranykészletük milyen. (Az USA esetében az M0 – monetáris kínálat a készpénzt és a központi banki tartalékot jelenti. Az M2 pedig egy teljes gazdaság pénzkínálatát fedi le, beleértve a megtakarításokat és a pénz piaci részesedését is.) Ha azonban az arany “globális” árát nézzük, amikor az aranyat globális pénzként használják, az eszköz értéke a skála sokkal magasabb végén helyezkedik el, ami az M2-t használva 105 000 dollár – ez azért van, mert a központi bankok nagy része egyszerűen nem tart aranyat.

Implikált aranyárak országonként (A monetáris alap millió USA-dollárban kifejezve osztva a tartalék aranykészletekkel millió aranyunciában)

A Bitcoinra áttérve a keretrendszer még érdekesebb eredményeket mutatott be. Alapvetően ugyanazokat a mérőszámokat használva a keretrendszert arra használták, hogy meghatározzák, mekkora lenne a digitális eszköz implikált ára, ha valaha is elfogadnák, hogy a világ tartalékeszközévé váljon.

Az aranyhoz hasonló aggregált M0 értéket használva a digitális eszköz implikált értéke 1,3 millió dollár lett. Nos, ez az érték sokkal magasabb még az utóbbi években megjelent legvadabb előrejelzéseknél is. Figyelembe véve azonban azt a tényt, hogy a globális elfogadás nagyobb felhasználást jelentene, ez az előrejelzés talán nem is áll messze a valóságtól.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: bitcoin, elemzés, arany