2015-höz képest megduplázódtak az albérletárak idén februárban

2015-höz képest megduplázódtak az albérletárak idén februárban
Tovább nőttek a lakbérek 2024 februárjában. Januárhoz képest országosan 1, Budapesten pedig 1,1 százalékos volt az emelkedés, éves szinten pedig 11,6 és 11,3 százalékos drágulás következett be - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex eredményeiből.

Lélektani szintet értek el az albérletárak

“Idén februárban lélektani határt lépett át az albérletpiac, mert a 2015-ös szinthez képest megduplázódtak az országos bérleti díjak a KSH-ingatlan.com lakbérindex alapján. Budapesten ennél kisebb ütemű volt a drágulás, mert a fővárosban a 2015-höz képest 90 százalékkal kerülnek többe az albérletek. Ennek legfőbb oka, hogy Budapesten már eleve magasabb szintről indultak el felfelé a bérleti díjak.” - értékelte a februári adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szerinte az albérletek drágulása elsősorban azzal magyarázható, hogy a bérek és keresetek jelentősen emelkedtek, márpedig erre reagálnak a legérzékenyebben a tulajdonosok. Amint növekedést látnak, feljebb viszik a bérleti díjakat. A koronavírus-járvány idején bekövetkezett albérletár-csökkenés is amiatt következett be, mert a bérlők fizetőképessége átmenetileg csökkent.

Balogh László a februári 1 százalékos bérletidíj-emelkedésről elmondta, hogy a drágulás folyamatosan lassul, mert januárban országosan még másfél, Budapesten pedig közel két százalékos volt a havi növekedés üteme. Tavaly februárban pedig még 20 százalékos volt az éves drágulás mértéke, ami mostanra 11 százalékra mérséklődött.

Ennyiért lehet lakást bérelni márciusban

Az albérletpiac februári alakulása mellett az ingatlan.com elemzése ismerteti, hogy március elején mennyibe kerültek a kiadó lakások az országban.

Budapesten az átlagos lakbér 250 ezer forintot tett ki. A legnagyobb kínálattal rendelkező városrészei közül a XI. és XIII. kerületben 240 és 250 ezer forint, a II.-ban 335 ezer forint, míg a IX.-ben 235 ezer forintért lehet kibérelni a lakóingatlanokat havonta. Mindössze négy olyan kerület - a X., a XV., a XX. és a XXI. - van, ahol 200 ezer forint alatt maradnak az átlagos lakbérek, itt 170-192 ezer forint a jellemző.

A vármegyeszékhelyek közül Szegeden, Debrecenben és Miskolcon a legszélesebb az választék albérletekből, ám az árak jelentősen eltérnek egymástól. Szegeden már 135 ezer forint az átlag, a debreceni kiadó lakások esetében pedig 200 ezer forint. A borsodi vármegyeszékhelyen pedig 100 ezer forint az átlagos lakbér, amivel az egyik legolcsóbb egyetemvárosnak számít az országban.

Székesfehérvár számít a legdrágább vármegyeszékhelynek, 210 ezer forintos összeggel. A drágább nagyvárosok közé sorolható még Győr, Veszprém és Tatabánya, ahol 150-180 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!