Az országban elsőként a Budapesti Gazdasági Egyetemen használnak elektronikus szemet élelmiszerkutatásokhoz

Az országban elsőként a Budapesti Gazdasági Egyetemen használnak elektronikus szemet élelmiszerkutatásokhoz

Elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) Vendéglátás Tanszékének újonnan kialakított és május 23-án átadott Érzékszervi Laboratóriumában, valamint a Kutatólaboratórium legmodernebb mérőeszközökkel felszerelt új részlegében. A két új egységben napjaink egyik legintenzívebben fejlődő tudományterületéhez, a neurogasztronómiához köthető professzionális technológiák alkalmazásával vizsgálhatók élelmiszerek, ételek és italok. Az Érzékszervi laboratóriumban kényelmes és profi környezetben lehet érzékszervi vizsgálatokat végezni.
Egy aminosav kerülése meghosszabbítja az életet?

Egy aminosav kerülése meghosszabbítja az életet?

Egy kutatás megállapította, hogy az izoleucin nevű esszenciális aminosav fogyasztásának korlátozása kísérleti állatoknál lassítja az öregedést és meghosszabbítja az életet. - írja az Index.
Ez a gép műanyagból készít élelmiszert

Ez a gép műanyagból készít élelmiszert

Forradalmi fejlesztést mutatott be az amerikai, japán és európai űrügynökség: egy hajókonténerből átalakított szerkezet műanyagból, 3D-nyomtatással képes olyan élelmiszert előállítani, amely teljes mértékben emberi fogyasztásra alkalmas
Zsugorodó termékek, növekvő tájékoztatás

Zsugorodó termékek, növekvő tájékoztatás

Magyarországon 2024. március 1-től kezdődően a nagyobb élelmiszerkereskedőket kötelezik arra, hogy figyelemfelhívó tájékoztatást adjanak a vásárlóknak, amennyiben az általuk kínált előrecsomagolt termékek kiszerelése csökkent a gyártó által 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazott méretekhez képest. A Reacty Digital áprilisi felmérése alapján a zsugorinfláció – amikor a termékek kiszerelése csökken azonos ár mellett – kapcsán bevezetett új tájékoztatási kötelezettséget pozitívan fogadja a lakosság.
Élelmiszerinnováció nélkül még ma is bogyókat gyűjtenénk

Élelmiszerinnováció nélkül még ma is bogyókat gyűjtenénk

Azt objektíven és érzelemmentesen megítélni, hogy melyek a hasznos, a társadalomra nézve pozitív élelmiszerinnovációk, szinte lehetetlen. A konyhánkba, az asztalunkra kerülő, majd a szervezetünk részévé váló táplálékok kérdésköre annyira személyes és egyéni kérdéseket vet fel, hogy gyakran nagy viták indítói. Az internetes fórumok olyan évmilliókra visszanyúló alap-élelmeink fogyasztásának etikai kérdéseitől hangosak mint a hús, de egyre több irányzat veti el az évezredek óta velünk élő búzaliszt fogyasztását is. Felmerül ezek alapján a kérdés, mennyire vagyunk nyitottak az új élelmiszerekre, a mellettünk zajló élelmiszerfejlesztések polcig eljutó eredményeire?
1/3