Most derül ki: a Black Friday vagy az infláció az erősebb?

Most derül ki: a Black Friday vagy az infláció az erősebb?

Tizedik alkalommal rendezik meg a Black Friday akcióját Magyarországon. A jeles apropó az évek során alaposan megváltozott, a piaci szereplők pedig izgalmas tendenciákat látnak a 2023-as leárazás alakulásával. Egyes áruházak már november 10-én meghirdetik olcsóbb termékeiket, míg mások többhetes akciósorozatot kínálnak vásárlóik számára.
Az e-kereskedelemben már egy számjegyű az éves infláció

Az e-kereskedelemben már egy számjegyű az éves infláció

Az online kereskedelemben értékesített legkeresettebb termékek minden főbb kategóriájában a hivatalos fogyasztói árindex alatti árváltozás zajlott le az elmúlt 12 hónap során, nem egy termékkategóriában árcsökkenés is bekövetkezett tavaly szeptember óta – állapította meg az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál annak kapcsán, hogy az oldalon közel 90 termékkategória legkeresettebb termékeinek éves árváltozását vizsgálta, több mint 3.000 termékre kiterjedően.
Rekord M&A tranzakciószám 2022-ben, csökkenő tranzakciós érték mellett

Rekord M&A tranzakciószám 2022-ben, csökkenő tranzakciós érték mellett

A tranzakciók számát tekintve a globális M&A piac tovább növekedett 2022-ben, újabb rekord szintet elérve. A kiemelkedően magas tranzakciószám ellenére azonban a tranzakciók összértéke 2022-ben közel 30%-kal alulmúlta a 2021-es rekordévet. A közép-kelet-európai régióban 2022-ben is jelentősen kifejtették hatásukat a globális gazdasági folyamatok (energiaválság, inflációs nyomás, jegybanki kamatemelés), de ezeken túlmenően gazdasági környezetünkre különösen negatív hatást jelentett az orosz-ukrán háború. A globális, illetve a KKE régió trendjeivel összhangban 2022-ben Magyarországon is tovább növekedett az M&A tranzakciós aktivitás. A 2021-es mintegy 50%-os növekedéshez képest ugyan alacsonyabb mértékben, de így is 25%-kal növekedett a tranzakciók száma a 2022-es évben - áll a Deloitte hazai piacra fókuszáló idei M&A piaci tanulmányában.
Felesleges fizetést emelni?

Felesleges fizetést emelni?

Az orosz-ukrán háború kirobbanását követően történelmi magasságokba repült az infláció Magyarországon, emiatt a cégeknek sorozatos béremeléseket kellett végrehajtaniuk az elmúlt szűk két évben. Mostanra viszont elérkeztünk arra a pontra, amikor önmagában a fizetések növelésével nem lehet megfelelően motiválni a munkavállalóinkat, állítja Dienes Martin, a DMA ponthu Kft. cégfejlesztési mentora. Mint fogalmazott, a dolgozók ”nem fogják tűzbe tenni a kezüket” a cégért havi plusz 10 ezer forintért, inkább csoportos vagy egyéni juttatásokban kell gondolkodni, azzal lehet nagyobb hatást gyakorolni a munkatársak teljesítményére.
Még mindig az infláció hajtja a bankkártyás költéseket

Még mindig az infláció hajtja a bankkártyás költéseket

Az idei első negyedéves bankkártyás adatokban még masszívan érezhető az inflációs hatás – az átlagos kosárérték annak ellenére nőtt 12 százalékkal, hogy más pénzforgalmi adatok azt jelzik, hogy fogyóban az emberek pénze – kommentálta a legfrissebb statisztikákat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2/7