Az Alzheimer-kór újabb genetikai okára derült fény

Az Alzheimer-kór újabb genetikai okára derült fény

Az ApoE4 génváltozatot már korábbi kutatások is összefüggésbe hozták az Alzheimer-kór kialakulásával, most kutatóknak azt sikerült igazolniuk, hogy amennyiben egy személy nemcsak 1, hanem 2 ilyen génvariánssal is rendelkezik, akkor nála akár 95 százalékra is megnőhet a betegség kialakulásának valószínűsége.
Egészség világnapja – Egészséges, megfizethető, könnyen elérhető ételek irányába tolódnak a táplálkozási trendek

Egészség világnapja – Egészséges, megfizethető, könnyen elérhető ételek irányába tolódnak a táplálkozási trendek

A fogyasztók egyre inkább olyan ételeket és italokat keresnek, amelyek a bélflóra egészségét és az immunrendszer működését támogatják, emellett olcsók és könnyen beszerezhetők – derül ki egy friss, több száz dietetikus közreműködésével készült felmérésből. A 2024 táplálkozási trendjeit feltáró riport szerint a legnépszerűbb szuperélelmiszerek listáját a fermentált élelmiszerek, az áfonya, különféle magvak, valamint a bab és más hüvelyesek vezetik. A növekvő egészségtudatosság a Huawei legutóbbi felmérésében is visszaköszön: a megkérdezett európai válaszadók 91 százaléka változtatna életmódjának legalább egy aspektusán, amiben az okoseszközök is segíthetnek.
Élelmiszerinnováció nélkül még ma is bogyókat gyűjtenénk

Élelmiszerinnováció nélkül még ma is bogyókat gyűjtenénk

Azt objektíven és érzelemmentesen megítélni, hogy melyek a hasznos, a társadalomra nézve pozitív élelmiszerinnovációk, szinte lehetetlen. A konyhánkba, az asztalunkra kerülő, majd a szervezetünk részévé váló táplálékok kérdésköre annyira személyes és egyéni kérdéseket vet fel, hogy gyakran nagy viták indítói. Az internetes fórumok olyan évmilliókra visszanyúló alap-élelmeink fogyasztásának etikai kérdéseitől hangosak mint a hús, de egyre több irányzat veti el az évezredek óta velünk élő búzaliszt fogyasztását is. Felmerül ezek alapján a kérdés, mennyire vagyunk nyitottak az új élelmiszerekre, a mellettünk zajló élelmiszerfejlesztések polcig eljutó eredményeire?
Kortársaiktól tanulják meg a helyes táplálkozást az iskolások a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének új edukációs módszerével

Kortársaiktól tanulják meg a helyes táplálkozást az iskolások a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének új edukációs módszerével

A Mentor Palánták Kortárs Oktatási Program jellegzetessége az innovatív módszerében rejlik. Eszerint szinte azonos életkorúak adják át egymásnak az egészséges és fenntartható táplálkozásról szóló tudást. Dietetikus hallgatók készítik fel a hetedikes diákokat, akik társaiknak adják tovább a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® alapelveit. Az új módszerrel dolgozó programban a Baptista Szeretetszolgálat általános iskoláiban tanuló gyermekek vesznek részt. A kezdeményezés a dm-drogerie markt támogatásával és a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal együttműködve valósul meg.
Ezek a gyógynövények túlmutatnak egy plasztikai sebész szikéjénél

Ezek a gyógynövények túlmutatnak egy plasztikai sebész szikéjénél

Egy bizonyos életkor után a bőrünk elkezd veszíteni a tónusából, hidratáltságából. Nem kell azonban azonnal az invazív eljárásokban gondolkodunk, ha fiatalosabb, feszesebb arcbőrt szeretnénk. A gyógynövények és a biokozmetikumok segítségével egy-két hónapos használat után olyan hatást érhetünk el, mellyel akár öt-tíz évet is letagadhatunk az életkorunkból.
1/12