Újabb milliárdok a startupoknak

Újabb milliárdok a startupoknak
A héten nagy találgatások alakultak ki, kik lesznek a befutók a Jeremie 3 alapok versenyében. A startup világ 12 milliárddal gazdagodhat.

16 jelentkező volt a majdani Jeremie 3 alapoknak kiosztandó 12 milliárdra. Összesen 4 nyertest hirdetnek majd a pályázók közül. Ezzel a három különböző Jeremie indítású alapokban így összesen már mintegy 100 milliárd forinttal gazdálkodhatnak a kockázati alapok kezelői.

A startupok egyébként mostanában kedvencei az Európai Uniós pénzekkel gazdálkodó szervezeteknek, hiszen más forrásokból is lehet pályázni kisebb összegekre. Egy nemrégiben záródott pályázaton 6-9 milliót lehetett megpályázni, most egy másikon pedig a fiatalok vállalkozásait segítő 3-6 milliót lehet megszerezni.

A hazai kockázati tőketársaságoknak nem kis feladatot adnak a Jeremie alapok, hiszen a kisebb összegek kiosztása, a seed alapok esetében nagyon rizikós. Az éves szinten 40 milliót, maximum 80 milliót kiosztó társaságok 2 milliárdos tőkéjét igen csak szét kell aprózni. A bátor próbálkozóknak a hazai viszonyok között nem elegendő egy jó ötlet, az alapok többsége kiforrott üzleti koncepciót és már valamelyest működő vállalkozásokat szeretnének a protfóliójukba illeszteni.

A probléma ott van, hogy nincs elég jól működő projekt és a rengeteg pénzhez megfelelő utánpótlás a projektek területén. Megfelelő oktatás, inkubáció és az egyetemi startup élet szinte teljes hiányában a tehetséges fiatalok többsége nem rendelkezik azokkal a képességekkel amiket a sikeres vállalkozások elindításához el kellene sajátítaniuk. Ezt a világ szinte minden táján az egyetemek szokták magukra vállalni, általában állami segítséggel. Finnországban például ez olyan jól sikerült, hogy ma az első négy innovatív nemzet közé sorolják a 4 milliós kis országot.

Magyarország egy kis segítséggel a térség legjobbja lehetne ezen a téren is, de ehhez rengeteg feltételnek meg kellene változni a támogatási és oktatási stratégiákban. Az alapok megteremtése nélkül nincs nagyon nehéz lesz működő globális sikereket elérni nemzetközi téren. Vannak ugyan kezdeményezések és egy épülő startup ököszisztéma, de hiányoznak a nemzetközi hidak, a Londonba, Berlinbe, Silicon Valleybe vezető kapcsolatok, amelyek nélkül nincs esélye a hazai startupoknak nagyra nőni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!