Újabb lehetőség a magyar fintech startupok indulására!

Újabb lehetőség a magyar fintech startupok indulására!
A magyar mellett a szlovák fintech szektorban is pezsgő élet alakult ki az elmúlt években, és az ország kiemelkedő tudású informatikai fejlesztőknek ad otthont. Az egyre szaporodó innovációk előmozdítása és gondozása érdekében három iparági vezető fogott össze a FinTech Hub Szlovákia létrejöttéért. A fintech szektor globális szereplői számára komplett digitális banki megoldásokat szállító Vacuumlabs mellé alapító tagként csatlakozott a Mastercard és a Szlovák Fintech Szövetség annak érdekében, hogy a régióba belépni tervező startup-ok indulását és működését hatékonyan könnyítsék meg olyan területeken, mint a releváns hálózatokhoz kapcsolódás, a szabályozási irányelvekhez és technológiai támogatáshoz való hozzáférés. Emellett akár fizikai munkaterületet is biztosítanak a terjeszkedést fontoló vállalkozások számára. A most induló programban való részvételhez magyar fintech startupok és növekvő vállalkozások jelentkezését is várják.

Március végén megkezdte működését az első, az egész Közép-kelet-európai Régió innovációinak támogatására létrejött FinTech Hub Szlovákia Pozsonyban. A központ alapítói, a Mastercard, a Vacuumlabs és a Szlovák Fintech Szövetség szándéka szerint Szlovákia a pénzügyi technológia következő globális vezetőjévé válhat. Mindhárom alapító tag látókörében megtalálhatók ugyanis az ezt a speciális ökoszisztémát alkotó vállalatok, amelyek előmozdítják a globális pénzügyi szolgáltatások fejlődését.

A FinTech Hub alapítóit elsősorban az olyan sikeres szabályozói sandbox-ok (új pénzügyi technológiák védett, a szabályozó által felügyelt környezetben történő tesztelését szolgáló megoldások) inspirálták, amelyek Nagy-Britanniától Szingapúrig sok országban működnek és virágoznak az elmúlt években. „A hasonlóan működő platformok legjobbjait szerettük volna kiválasztani, és egy fedél alatt egyesíteni. Szemléletünket főként a nyitottságra és az akadálymentességre építjük" - mondta el Juraj Králik, a FinTech Hub Szlovákia ügyvezető igazgatója és a Szlovák FinTech Szövetség vezetője.


 

Mit nyújt az új FinTech központ a csatlakozók számára?


Az átfogó cél az innováció és a digitalizálás támogatása a Közép-kelet-európai Régió pénzügyi szektorában. A Hub arra törekszik, hogy a vállalatok lehetőséget kapjanak megoldásaik érvényességének biztonságos környezetben történő tesztelésére. Ehhez minden szükséges erőforrás rendelkezésre áll szakértői támogatás és tanácsadás formájában is.

 

A programhoz csatlakozó tagok három fő irány - technológiai, jogi és mentorálási támogatás - mentén használhatják majd a platformot. Kiemelt hozzáférést kapnak a központ technológiai partnerei által biztosított saját tesztelési környezethez. Gyorsabb, hatékonyabb és sikeresebb piacra jutási utakat építhetnek fel a szakértők irányításával. Minden kiválasztott résztvevő számára biztosítanak egy mentort, aki felügyeli az előrehaladást. Mindezen felül az innovatív startupoknak fizikai munkakörnyezetet is biztosítanak Pozsony szívében.

 

„Örülünk, hogy hozzájárulhattunk e nemes célok kidolgozásához. Nem csupán a Mastercard csapat szakértelmével, hanem technológiánkkal is támogatjuk az érdeklődőket, hogy felgyorsíthassuk a teljes folyamatot. A hagyományos kártyavilágban használt technológiák mellett gondolok itt például a nyílt banki szolgáltatásokra, a peer-to-peer fizetésekre, big data-t vagy mesterséges intelligenciát használó megoldásokra, felhasználóbarát hitelesítési módszerekre, a jobb biztonságot szolgáló eszközökre és egyebekre" - nyilatkozta Michal Čarný, a Mastercard Szlovákiáért és a Cseh Köztársaságért felelős vezérigazgatója, a FinTech Hub partnere.


A program minden típusú vállalkozás számára nyitott, legyen szó induló, bővülő vagy már régebb óta jól működő vállalatról. A befogadáshoz a FinTech Hub Szlovákia a termék, koncepció vagy prototípus egyediségét, valamint annak sikerességét és régióban való alkalmazhatóságát vizsgálja. A központ emellett segíti a tagokat a szükséges ágazati licencek megszerzésében.

 

„Amint a vállalkozás teljesíti a programot a FinTech Hub Szlovákiában és bevezeti szolgáltatását a piacon, nem csak technológiai, hanem adminisztratív támogatást is garantálunk a szükséges licenc igényléséhez. Ez az egyik oka annak, hogy a Hub egy semlegesen felépített platformmal rendelkezik. Arra törekszünk, hogy fenntartsuk és érvényesítsük az összes piaci szereplő közös érdekeit. Ez hozzájárul a piacon megjelenő, folyamatosan magas színvonalú innovációkhoz" - mondta el Juraj Králik, a FinTech Hub Slovakia projektmenedzsere.


 

A Hub egyik legizgalmasabb előnye maga Szlovákia lehet az alapítók szerint.

 

„Tagjai vagyunk az Európai Uniónak és az Észak-Atlanti Szövetségnek. A Schengeni Térséghez tartozunk, és az Euró a fizetőeszközünk, ami előnyökkel járhat az itt megtelepedő vállalkozások számára. Bécs közelsége szintén nagy előny a zökkenőmentes érkezések és távozások szempontjából. Végül, de nem utolsósorban Szlovákiában számos tehetséges ember él, akikre szükségük van a vállalatoknak a további növekedéshez"- összegezte az elhangzottakat Matej Ftáčnik, a Vacuumlabs társalapítója.

 

A szlovákiai alapítású Vacuumlabs Magyarországon is aktív, több mint 2 éve működteti budapesti irodáját, ahol 12 magyar fejlesztő dolgozik sikeres nemzetközi digitális pénzügyi megoldások megvalósításán. Ez a tény alapozza meg a Vacuumlabs azon törekvését, hogy partneri kapcsolatot építsen ki a Magyar Fintech Szövetséggel a két ország pénzügyi-technológiai fejlesztésekben résztvevő vállalatai közötti szorosabb együttműködés, a lehetséges szinergiák kiaknázásáért.

 

A programról további információ és a jelentkezés menete a www.fintechhub.sk oldalon érhető el, a fintech fejlesztések területéről érdeklődő magyar vállalkozások is itt adhatják be jelentkezésüket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: FinTech, Startup