Új befektetési platform indul Magyarországon, ami alacsony díjakkal kínál hozzáférést a globális piacokhoz

Új befektetési platform indul Magyarországon, ami alacsony díjakkal kínál hozzáférést a globális piacokhoz
A Lightyear európai befektetési platform ma jelentette be magyarországi indulását. A Lightyear többvalutás számlát kínál, amin keresztül az ügyfelek eurós, dolláros, fontos, és forintos számlán is tarthatják pénzüket. Ezen számlák között valódi árfolyamon válthatják át a pénzüket, és rejtett díjak nélkül fektethetnek be világszerte.

A Lightyear, amelyet a TransferWise korai alkalmazottai, Martin Sokk és Mihkel Aamer alapítottak, felrázza az európai lakossági befektetési környezetet azáltal, hogy a világ legnagyobb részvénypiacaihoz való hozzáférést alacsony, átlátható árazással kombinálja. Az alapító páros 2020 nyarán kezdett el dolgozni az ötleten, miután rájöttek, hogy ugyanúgy látják: Európában a befektetések még mindig nehezen elérhetőek a lakosság nagy részének.

Hagyományosan, ha az európai befektetők a nemzetközi piacokhoz akartak hozzáférni, különféle díjakkal szembesültek, például tranzakciós és letétkezelési díjak, de leginkább rejtett deviza átváltási díjak. Miután a Wise-nál eltöltött idő alatt megszüntették a külföldre való pénzutalás problémáit, Martin és Mihkel most hasonlóan tesznek a befektetésekkel. A Lightyear teljes csapata pedig olyan fintech óriások ex-alkalmazottaiból áll, mint a Wise, a Robinhood és a Revolut.

A Lightyear 2022 júliusában indult az eurózónában, milliók számára elérhetővé téve a globális részvénypiacokat. Azóta a platform iránt egyre nagyobb az érdeklődés Magyarországon is, már közel ötszázan iratkoztak fel a magyar várólistára. A Lightyear terjeszkedését mindig a kereslet vezérli, és Magyarország olyan piacnak bizonyult, ahol a befektetők lelkesen kutatják az egyszerű, olcsó befektetési módokat.

Több egyéb probléma mellett az olcsó, és a felhasználóbarát megoldások hiánya is hozzájárult a magyar befektetők eddigi rossz pozíciójához - a lokalizált élmény szintén nem volt része az elsősorban bankokon, illetve kisebb részben neobrókereken keresztül zajló befektetéseknek.

A Lightyear megoldást jelent ezekre a problémákra. A platform könnyen használható felülete lehetővé teszi a különböző tapasztalattal rendelkező befektetők számára, hogy a legtöbbet hozzák ki befektetéseikből.

A Lightyear 0,35%-ot számít fel valutaátváltáskor, 0,1%-os díjat (1 dollárban maximalizálva) a dollár alapú részvényekért, és 1 font /1 euró átalánydíjat az egyesült királyságbeli és európai részvényekért. Az ETF-ek (Exchange Traded Fund, magyarul: Tőzsdén Kereskedett Alap) a Lightyear végrehajtási díjai alól teljesen mentesülnek, így a gazdasági növekedéshez akár extra díjak nélkül is hozzáférhet bárki. A Lightyear töredékrészvény kínálatán keresztül pedig a felhasználók már 1 eurótól megkezdhetik a befektetést.

A pénzügyi megoldás alacsony és átlátható árazása, valamint a platformon kínált piaci és befektetési adatok célja, hogy olcsóbbá és mindenki számára elérhetővé tegye a globális részvénypiacokon történő befektetést. A fenti előnyök díjnyertes design-nal párosulva kiemelkedő befektetési lehetőséget kínálnak Európa-szerte.

A Lightyear platform olyan egyedi funkciókat tartalmaz, mint a többdevizás számla. A felhasználók 12,25%-os kamatot kaphatnak a be nem fektetett pénzük után forintban. Az euróban, fontban vagy dollárban tartott összegek kamata a jegybankok, az Egyesült Államokban pedig a jegybank szerepét betöltő Fed által meghatározott alapkamatokon alapul: jelenleg 4% USD-nél, 3,5% GBP-nél és 2,25% EUR-nál.

Martin Sokk, a Lightyear társalapítója és vezérigazgatója, a következőket nyilatkozta: „Másfél évvel ezelőtt indítottuk el a Lightyear-t az Egyesült Királyságban az első felhasználók számára. Mindössze kilenc hónappal ezelőtt pedig egyszerre 19 európai országban tettük elérhetővé az applikációt. Ezzel a Lightyear az első neobróker, ami Európa ekkora részét átfogja, és elérhetővé teszi az alacsony költségű, egyszerű befektetési lehetőségeket. Magyarország egy nagyon izgalmas új lépés számunkra, hiszen ez az első euróövezeten kívüli terjeszkedésünk. És ami a legfontosabb, hogy ügyfeleink, a magyarországi helyi befektetők kértek minket, hogy induljunk itt!”

Somogyi Flóra, kutatási vezető, hozzáteszi: „Magyarként nem is tudnék jobban örülni, hogy Magyarországgal megtesszük az első lépésünket az eurózónán túlra. Magyarország egy olyan piac, ahol a befektetés nem olyan elterjedt, mint szeretnénk és hisszük, hogy lennie kellene. Többek között ez abból adódik, hogy nem lehet könnyedén hozzáférni befektetési lehetőségekhez. A Lightyear-rel létrehoztunk egy többvalutás számlát, amely lehetővé teszi a magyarok számára, hogy forintos számlát nyissanak az applikációban, és egyszerűen fektethessenek be az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, illetve Európa különböző piacain. A Lightyear végre a hétköznapi befektetőknek is elhozza azokat a szolgáltatásokat, amelyekhez eddig csak a szakemberek fértek hozzá.”

Sir Richard Branson, a Virgin Group alapítója a Lightyear-ről: „A pénzügyi piacok túl sokáig működtek túlságosan összetetten, magas belépési korlátokkal és nehezen érthető szakzsargonokkal. Martin, Mihkel és a Lightyear csapata lerántja a leplet a befektetések világáról – átláthatóbbá teszi azt, miközben edukáció által segít az embereknek abban, hogy a számukra leginkább megfelelő termékeket válasszák.”

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!