Új alkalmazás segíthet egy súlyos betegségben

Új alkalmazás segíthet egy súlyos betegségben
Árulkodó lehet az okostelefon-használat a súlyos betegségben, egyúttal segíthet a megfelelő kezelés kiválasztásában is.

Igen súlyos betegség az általában fiataloknál jelentkező szklerózis multiplex (SM), a központi idegrendszer gyulladásos és jelenleg gyógyíthatatlan betegsége. Kezeléssel viszont csökkenthető a betegség kiteljesedése és javítható az életminőség - írja a hvg.hu.

Az Amszterdami Egyetem Orvosi Központjának kutatói egy speciális mobilalkalmazásról számoltak be a Chaos című szakfolyóiratban. Egy olyan appról van szó, amellyel nyomon követhető, hogy miként gépel egy felhasználó az okostelefonja billentyűzetén. Kísérleti alanyaik fele SM betegségben szenvedett, a többiek alkották a kontrollcsoportot. Kiderült, hogy a billentyűleütések dinamikájából, a gépelés közben elkövetett hibákból és azok javításából következtetni lehet az említett betegség meglétére, illetve az állapot romlására még azelőtt, mielőtt azt a beteg valójában érzékelné.

A szklerózis multipelx betegségben szenvedők 3-12 havonta mennek kontrollra, és általában az MRI a legjobb módszer az agykárosodásban bekövetkezett változások mérésére. Viszont a holland kutatók eljárásával a betegek folyamatosan figyelemml kísérhetők, és azonnal kiderül, ha új kezelésre lenne szükség. A folyamatos monitorozás egyébként is megbízhatóbb képet adna a páciens állapotáról, mint az alkalmi látogatások. Azok is jól járnának az okostelefonos appal, akiknek a körülményei nehézkessé teszik az orvos rendszeres felkeresését.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!