Vége a tévé előtti kínlódásnak

Vége a tévé előtti kínlódásnak
A SeeColors applikáció csak Magyarországon félmillió embernek segíthet, hiszen segítségével a színtévesztők új lehetőséget kapnak.

A színtévesztés meglepően gyakori látási rendellenesség, amely a férfiak 8, a nők 0,5-1 százalékát érinti. A Samsung által összegyűjtött adatok szerint a világon majdnem 300 millió, csak Magyarországon pedig közel félmillió ember a teljes színskála csak egy bizonyos részét látja, legtöbben azonban nincsenek tisztában állapotukkal, és döntő fontosságú helyzetekben szembesülnek vele: vezetés közben, munkához köthető alkalmassági teszteken vagy tanulmányaik során. A színtévesztés különböző fajtái és mértékei a rendellenes színlátástól a teljes színvakságig terjednek, és közös bennük, hogy az érintettek egész életére kihatással lehetnek - írja a hvg.hu.

A SeeColors alkalmazáspárt a Samsung Dr. Wenzel Klárával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tevékenykedő, a színtévesztést több évtizede kutató egyetemi professzorral közösen alkotta meg a Samsung. A professzor vezetésével működő magyar kutatócsoport egy matematikai modell segítségével hozta létre a Colorlite színtévesztés tesztet. Ezt a több mint húsz éves tudományos munkával tökéletesített diagnosztikai módszert adaptálta a Samsung mobileszközeire és újgenerációs okostévéire.

Az ingyenesen letölthető SeeColors alkalmazás használata egyszerű és kényelmes: az applikáció a felhasználó okostelefonján és tévéjén is elvégezhető digitális teszt segítségével meghatározza a színtévesztés típusát és mértékét. Ezután a teszt eredményeinek megfelelően újrakalibrálja a felhasználó okostévéjének képernyőjét. Ennek köszönhetően a színtévesztők is valósághű színekben élvezhetik a televízió képernyőjén megjelenő tartalmakat. A Samsung az alkalmazást most globálisan, így Magyarországon is elérhetővé tette az aktuálisan csúcskategóriás QLED TV-ire is.

A SeeColors mobilalkalmazás ingyenes letölthető a Google Play áruházból, a tévéalkalmazás pedig előretelepítve található meg a 2016 óta forgalomba került SUHD TV-ken. A QLED TV-kre a Smart TV App Store áruházból tölthető le az app.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!