Van-e millió dolláros ötlet?

Van-e millió dolláros ötlet?
A startup világ ötletlázban ég. A budapesti startup ökoszisztéma különösen, de mit ér egy jó ötlet megvalósítás nélkül. Természtesen semmit, ez tény.

Mindenki szeretne igazán sikeres lenni. Sokan mostanában úgy gondolják, hogy itt az idő elővenni a fiókból az ötleteket és pénz meg majd csak akad hozzá. Szomorú, vagy nem ez a történet itt nem fikció, hanem a mindennapi munkám tapasztalata.

Ezért is örültem, amikor egy kedves startupper barátom blogján megtaláltam a "Van egy millió dolláros ötletem, mégse támogat senki" című bejegyzést. Érdemes elolvasni, mert számos igen komoly tanulsággal szolgál azok számára, akik gyorsan szeretnenek pénzhez jutni. A szerző nem első ötletét valósítja meg, így igen hiteles minden gondolata.

Különösen az a gondolat tetszett, hogy: "Nincs olyan dolog, nincs olyan kérdés, vagy probléma, amibe valaki más ne futott volna már bele. És mivel volt ilyen, a legtöbbször meg is osztották már valahol a világhálón." Teljesen egyetértek...

A tanácsokat olvasva gondoltam, hogy kiegészítem azzal az üzenettel, hogy megjelent végre magyarul is az a könyv, amelyet a startupok a világban biblia-szerűen tisztelnek. Eric Ries Lean Startup című könyvét a HVG Kiadó adta ki, s a megszületéséeben szerencsére részt vehettem.

Az ötletek megszületése az emberi kreativitás alapvető természetében rejtező csoda, de a világot jórészt a megvalósított ötletek, vagy a látványosan elbukott ideák vitték előre. A Lean Startup könyv üzenete, illetve a barátom blogja hasonló valósítsd meg, teszteld, tanulj belőle, építs még jobbat. A startup világ sikere pont ebben a végtelenül gyors tanulásban rejtőzik, ami mögött rengeteg láthatatlan tanulás, kisérletezés és munka van.

Fontos megjegyezni, hogy akár milyen ötleted lehet millió dolláros, ha elég jó választ ad sok ember problémájára, elegendő kitartással valósítod meg, megfelelő a csapatod és még a szerencse is melléd szegődik.

A blogbejegyzést tanítanám, a Lean Startup könyvet kötelező olvasmánynak ajánlanám azoknak, akik holnaptól felteszik nekem a megszokott kérdést: van egy millió dolláros ötletem, miért nem támogatja senki?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!