Tovább erősíti pozícióit az UBM Csoport a Hiventures eddigi legmagasabb befektetésével

Tovább erősíti pozícióit az UBM Csoport a Hiventures eddigi legmagasabb befektetésével
Történetének eddigi legnagyobb összegű befektetésével, 5 milliárd forinttal emelt tőkét zárt körben a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding Nyrt-ben az állami tulajdonú MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, amely az idei évtől kezdődően már tőzsdei vállalatok beruházásaihoz is hozzájárul. A magyar takarmányipar vezető, regionális szinten is meghatározó szereplője a tranzakció révén több kapacitásbővítő beruházást hoz tető alá idehaza, valamint a román és a szlovák piacokon. A napokban lezárt ügylettel több mint 22 milliárd forintra emelkedik a Hiventures által kezelt vállalati tőkebefektetések összege.

520 ezer tonna fehérjét és olajos magot, valamint 698 ezer tonna gabonát értékesített tavaly a Budapesti Értéktőzsde standard tőzsdei kategóriájában jegyzett UBM Holding. Ezen felül pedig 760 ezer tonna keveréktakarmányt gyártott, illetve adott el – néha alapanyag formájában – a magyar és a regionális állattenyésztés szereplőinek.

A magyar takarmányipar piacvezetője a Vas megyei Szelestén 1,2 milliárd forintos beruházással növeli tápgyártó kapacitását, míg a szlovák hernádcsányi telephelyén 5,9 millió eurót fordít hasonló célokra. „Az intézményi tőkebevonás kölcsönösen előnyös feltételei mellett példamutató gyorsasággal, mindössze 42 nap alatt sikerült eredményesen lezárni a tranzakciót, amellyel a Hiventures kisebbségi tulajdonrészt szerzett az UBM-ben” – jelentette ki Horváth Péter, az UBM Holding vezérigazgatója. Hozzátette: az 5 milliárd forintos zártkörű tőkeemeléssel a további növekedés, a hazai és nemzetközi terjeszkedés finanszírozása a céljuk: „az UBM Csoport hosszú távú ambíciója, hogy ne csupán Magyarország vezető takarmánygyártója, fehérjekereskedője és meghatározó gabonakereskedője legyen, hanem – ezen pozíció megtartása és erősítése mellett – a magas szintű magyar gyártási technológiára alapozva regionálisan, a román és szlovák piacokon végrehajtott beruházásokkal a térség meghatározó szereplőjévé váljon a gyártás terén ugyanúgy, mint a kereskedelemben” – közölte Horváth Péter.

„Az UBM regionális szemlélete nagymértékben egybevág a Hiventures arra irányuló stratégiai céljaival, hogy a hazai piacon megerősödött magyar szereplőket hozzásegítsük ahhoz, hogy a környező országok léptékeivel is komoly eredményeket érjenek el” – fogalmazott Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója. Mindez az UBM esetében nem előzmény nélküli: a cégcsoport Ausztriában, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában is jelen van, mi több, árbevételének közel fele is exporttevékenységből származik.

Az ötmilliárdos befektetéssel – amely az MFB Vállalati Beruházási és Tranzakciós Magántőkealapból valósult meg – a Hiventures által kezelt vállalati tőkebefektetések összege meghaladta a 22 milliárd forintot. Az alapkezelő 2019-ben elindított vállalati üzletága mostanra 26 befektetést valósított meg, ami kiemelkedőnek számít ezen a területen. „Azzal, hogy az idei évtől kezdődően tőkebefektetéseinkkel már tőzsdei vállalatok beruházásaihoz is hozzájárulunk, az utolsó kirakósdarab is helyére került a hazai vállalatoknak nyújtott finanszírozási megoldások terén: ezzel immár ténylegesen lefedjük a vállalati életciklus teljes láncolatát” – mondta Katona Bence. Közben a Hiventures hozamelvárása a piacon elérhető legalacsonyabb, hiszen a cég a gazdaság teljesítményének ösztönzésére helyezi a hangsúlyt a profitmaximalizálás helyett, meghagyva a nyereség és a növekedés legnagyobb részét a vállalkozásoknak. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a hozamelvárást az iparági minimumszinten tartsuk” – szögezte le Katona Bence, majd hozzátette: a Hiventures célja az, hogy – a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően – a következő években is ösztönző finanszírozási környezetet biztosítson a fejlődéshez, és minél több vállalatnak nyújtson érdemi támogatást növekedési céljai megvalósításához, a jelenlegi gazdasági helyzetben is. A Hiventures ezzel is hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének további javulásához.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Hiventures