Több mint 130 üzbég innováció jelentkezett a Startup Campus programjára

Több mint 130 üzbég innováció jelentkezett a Startup Campus programjára
Februárban újabb mérföldkőhöz ért a Startup Campus Magyar-Üzbég Egyetemi és Vállalati Akcelerációs Programja, mely az Üzbég Innovációs és Technológiai Hivatallal együttműködésben és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával valósul meg. Célja egyrészről az innovatív magyarországi vállalkozások, közép-ázsiai régióba irányuló technológiatranszfer folyamatainak felgyorsítása, illetve a résztvevő üzbég vállalatok, Magyarországi befektetéseken keresztüli, uniós piacra jutásának támogatása. Ugyancsak kiemelt cél a két ország közötti üzleti kapcsolatok fejlesztése.

A határidőig rekordszámú, több mint 130 üzbég egyetemi és vállalati projekt adta be a jelentkezését a 12 hetes üzletfejlesztési és akcelerációs programba. Az intenzív képzési hetek során a workshopokat és előadásokat az üzleti élet, az innováció és a technológia kiemelkedő nemzetközi szakértői vezetik majd. Az érintett témakörök átfogó ismereteket adnak a piacra lépési stratégiákról, üzleti és pénzügyi tervezésről, illetve egy sikeres pitch előkészítéséről.

A képzési programot követően a kiválasztott üzbég startupokat összekötik az azonos területen fejlesztő, már sikeres üzleti tevékenységet folytató magyar vállalatokkal. Ekkor veszi kezdetét a program második szakasza melynek keretében a cégek közös üzletfejlesztési tervet dolgoznak ki, lehetőséget kínálva ezzel a jövőbeli szinergiák kiépítésére. A programot tavasszal egy online Demo Day zárja, ahol a legjobb üzbég-magyar projektek lehetőséget kapnak arra, hogy megoldásaikat nemzetközi zsűri előtt bemutatva a megvalósításhoz szükséges befektetéshez jussanak.

A Startup Campus nyolcadik éve segíti a magyarországi startup vállalkozások inkubációját, tőkebevonását és belépését az uniós és nemzetközi piacokra. Az üzbegisztáni program szervezőinek célja, hogy felszínre hozzák a közép-ázsiai ország fejlesztési szükségleteit és lehetőségeit, melyekhez - magyarországi technológia transzferre nyitott partnerek bevonásával - megfelelő tudást és eszközöket biztosítanak.

"Nagyon örülünk, hogy a maláj, kínai, brazil és azeri együttműködések után elindíthattuk innovációs programunkat Üzbegisztánban is. Ez egy nagyszerű lehetőség az üzbegisztáni startupok számára, hogy kapcsolatokat alakítsanak ki európai vállalkozásokkal." - mondta Kovács Zsolt, a Startup Campus vezérigazgatója. "Biztosak vagyunk abban, hogy a program katalizátorként fog szolgálni az Üzbegisztán és Magyarország közötti üzleti és innovációs együttműködés számára."

A program népszerűsítése érdekében a Startup Campus delegációjának tagjai tavaly október végén a taskenti InnoWeek meghívott résztvevőiként Üzbegisztánba utaztak, ahol a magyarországi innovációmenedzsment és kockázati tőkebefektetések legjobb gyakorlatairól tartottak előadást. Az esemény során további fontos együttműködésekről állapodtak meg az Innovációs és Fejlesztési Minisztériummal, illetve több egyetemmel is. Így a jövőben várhatóan egyre több hasonló magyar-üzbég program indulhat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!