Obama kezet fogott a Prezivel

Obama kezet fogott a Prezivel
A Prezi belép az amerikai ConnectED programba, egyetlen európaiként. A magyar startup világ legnagyobb sikere lehet egy 100 millió dolláros felajánlás.

Az amerikai oktatásba benyomult a Prezi. Ez jó hír, hiszen kiválóan mutat a magazinok híreiben, hogy Obama elnök kezet rázott Árvai Péterrel. Az is nagy dolog, hogy a hazai fejlesztőkkel és alapítókkal működő vállalkozás egy hatalmas felajánlást tett az elnök által szorgalmazott programba.

Miért is lesz ez jó a Prezinek üzletileg? Egyrészt, mert a konkurrensei nem tettek vagy nem tehettek ilyet. Ez nagyon komoly piacszerzés, ami felértékeli a céget. A PR értékről nem is beszélve, hiszen egy Obama kézfogás azért elég ütős történet, bármelyik befektető tapsolna, ha cégének a termékével az elnöki oktatási program részese lehetne.

A manapság 40-50 milliónyi Prezi felhasználó egy pillanat alatt ugrik majd meg és könnyen lehet, hogy a cég 100 millió felhasználóval már akkora értéket képvisel majd, amire bármelyik nagypályás versenyző felkapja a fejét. Tehát a Prezi jól taktikázik, ha egy ekkor programba akár ingyen odaadja a licenszeit, hiszen a felhasználó növelés dinamikája ezáltal megnő. Fizetni meg majd azok fognak, akik az elnöki kézfogás hírére kezdik el keresgélni, hogy mi is ez az Árvai Péter, aki elnökökkel parolázik. Elképzelhető, hogy ezáltal számos vállalat is a Prezi mellett szavaz és fizet a termékért.

A Prezi jelenlegi állapotában a hírek szerint cash pozitív, de ez egyetlen startup esetében sem a legfontosabb szempont. A bevétel másodlagos, a hírnév és a reputáció, illetve az abból érkező felhasználószám növekedés hozza a valuáció igazi növekedését. Ezzel a kézfogással a Prezi értéke - valuációja - az eddig találgatott számokról elég jelentős növekedésben kezdett. Itt éri meg az egész, illetve, majd ott, amikor megjelenik az első komolyabb vételi ajánlat a Prezire.

A startup világ többségében így működik, de azt kell mondjam, hogy rengeteg munka és nagyon sok szerencse is kell ahhoz, hogy valaki eljusson odáig, hogy Obama kezet nyújtson neki. Nagyon nagy dolog ez a hazai startup világ rövid történelmében és különösen nagy dolog a Prezi lassan 5 éves sikersztorijában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!