Nagy szükség van a női vállalkozókra az egészségügyi innovációban

Nagy szükség van a női vállalkozókra az egészségügyi innovációban
A nők csak egyharmadát teszik ki a természettudományi, informatikai, mérnöki és matematikai diplomásoknak Európában, a startupoknak pedig mindössze 15,5%-ában vannak női alapítók. Ennek ellenére számos pozitív tendencia látszik, amelyet megünnepelhetünk a Nők és Lányok a Tudományban Nemzetközi Napján, február 11-én. Az egyik legfontosabb mérőszám azt mutatja, hogy a nők által alapított startupok jobban teljesítenek, mint a férfiak által indítottak. Az EIT Health számos közép-, kelet- és dél-európai női vállalkozó sikeréhez járult hozzá az egészségügyi és biotechnológiai ágazatban.

2015-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete a Nők és Lányok a Tudományban Nemzetközi Napjává nyilvánította február 11-ét, hogy növelje a nők részvételét a természettudományok, az informatika, a mérnöki tudományok és a matematika (STEM) területén. Az Európai Bizottság Women in Digital Scoreboard 2021 című kiadványa szerint a nők csak körülbelül egyharmadát teszik ki a STEM területeken végző diplomásoknak Európában. A nemek közötti szakadék a vállalkozói tevékenységet is érinti, mivel az EU-ban a start-upok közül mindössze 15,5%-a női alapítású.

Amellett, hogy a STEM-ben kisebb a női diplomások száma, a nőknek a cégfinanszírozás kapcsán is akadályokkal kell szembenézniük. Közép- és Kelet-Európában egy közelmúltbeli felmérés szerint a rendelkezésre álló tőkének mindössze 1%-át kapják meg a női alapítókkal rendelkező startupok és további 5%-át a vegyes alapítású csapatok. Az adatok azonban azt is mutatják, hogy a régióban a női alapítók jobban bánnak a befektetett összegekkel: 96%-kal több bevételt termelnek 1 eurónyi finanszírozásra vetítve, mint a csak férfiak által alapított startupok.

Az egészségügy ígéretes szakterület a női szakemberek számára

Európában az egészségügyi dolgozók túlnyomó többségét (70-80%) a nők teszik ki. A fejlett országok között pedig Közép-, Kelet- és Dél-Európában a legmagasabb a női orvosok aránya. A balti államokban, a visegrádi országokban, Szlovéniában és Portugáliában az orvosok többsége nő, meghaladva az OECD 49%-os átlagát. Bár a női orvosok szakmai tapasztalatai révén kézenfekvő lenne, hogy innovációt indítsanak el az egészségügyben, mégis kevesebb vállalkozást alapítanak, mint férfi kollégáik. A számtalan történelmi ok ellenére az utóbbi időben – több folyamat eredményeként – növekedésnek indult a női vállalkozók száma az egészségügyi területen.

„Három karakteres tendenciát figyelhetünk meg – mondja Tóth Mónika, az EIT Health InnoStars Regional Innovation Scheme (RIS) program igazgatója. – Először is, a női egészségügyi innovátorok egyre változatosabb szakterületekről érkeznek. A legtöbben természetesen tudományos, technológiai háttérrel rendelkeznek, sok nő közvetlenül a laboratóriumból érkezik, de vannak társadalomtudományi diplomások is. Az egészségügyi innovációban sokféle szerepkör létezik, és a nők gyorsan be tudnak kapcsolódni a folyamatokba. Másodszor, megfigyelhetjük, hogy egyre több startupot alapítanak és/vagy vezetnek nők. Harmadszor pedig párbeszéd van kibontakozóban a nők által vezetett startupok esélyegyenlőségének megteremtéséről, és a startup-ökoszisztémában azt a tendenciát látjuk, hogy a kockázatitőke-befektetők nyitottabbak rá, hogy nők által vezetett startupokba fektessenek.”

Az EIT Health számos programmal igyekszik helyzetbe hozni a női vállalkozókat. Az egyik egy öthetes női vállalkozói bootcamp, amely egy mentorhálózathoz kapcsolja a korai fázisban lévő, nők által vezetett vagy férfiakkal közösen irányított egészségügyi startupokat, hogy elősegítse és támogassa gyors növekedésüket. Az IESE Business School, a Pedro Nunes Intézet és a NUI Galway által támogatott kezdeményezés intenzív képzést és mentorálást nyújt, valamint hozzáférést biztosít az EIT Health hálózatához. Az EIT Health március 14-ig várja a jelentkezéseket a programra.

Látniuk kell a példaképeket, hogy maguk is sikeresek legyenek

"Mint minden más területen, az egészségügyi innováció területén is fontosak a példaképek. A női innovátorok sikertörténetének megismertetése nemcsak a saját környezetük szempontjából fontos, hanem szélesebb körű társadalmi hatást is gyakorolhat azzal, hogy növeli a nők részvételét a tudományos életben és az innovatív területeken" – hangsúlyozta Tóth Mónika. Az EIT Health számos olyan nőt támogatott és támogat, akik úttörő szerepet töltenek be az egészségügyi innovációban.

  • A fiatal portugál vállalkozónő, Joana Melo az EIT Health InnoStars több akcelerátorprogramjában is részt vett. Cége, a NU-RISEa sugárdózis pontos meghatározásával és célzásával segít az orvosoknak abban, hogy még biztonságosabb és pontosabb sugárkezelést végezhessenek.
  • Honfitársa, Joana Paiva a portói székhelyű vállalat, az iLof technológiai igazgatója és társalapítója. A vállalat a biofotonika és a mesterséges intelligencia felhasználásával fejleszt non-invazív megoldást az Alzheimer-kóros betegek klinikai vizsgálatokhoz történő szűrésére. Joana 2020-ban bekerült a harminc év alatti tehetségeket bemutató Forbes 30 Under 30 Europe listájára a tudomány és egészségügy kategóriában, és jelölték az EIT Woman Awards-ra is.
  • Lengyelországban a Forbes magazin által a 100 legbefolyásosabb nő listáján szerepel Magdalena Jander, az UVeravezérigazgatója és társalapítója, az EIT Health Catapult és InnoStars Awards startup versenyek győztese. Az UVera egészséges és környezetbarát, az UV-sugárzás teljes spektrumával szemben védelmet nyújtó anyagok új generációját fejleszti. Csapatával együtt Jander a fenntartható termelésre törekszik, miközben hozzájárul a körforgásos gazdasághoz is.

„Célunk, hogy egy rendkívül hatékony és 100%-ban környezetbarát anyagot állítsunk elő. Azon túl, hogy nem károsítaná a korallzátonyokat vagy a tengeri élővilágot, a gyártási folyamat is fenntartható: több tonna szén-dioxidot használ fel, miközben melléktermékként több tonna oxigén és termékeny biomassza képződik” – magyarázza Magdalena Jander. Hozzáteszi: ha azt akarjuk, hogy több lány foglalkozzon STEM-tárgyakkal, akkor már nagyon korán meg kell változtatni az oktatási rendszert, és olyan kritikai gondolkodási készségeket kell kialakítani, amelyek felkelthetik a lányok figyelmét az általános és középiskolákban. „Az a kulcs, hogy a megfelelő pillanatban ültessük el a bogarat a fülükben” – állítja.

A Microsoft által 12 európai országban 11 500 fiatal nő körében végzett felmérés szerint a 11-12 éves lányok ugyanúgy érdeklődnek a STEM-tárgyak iránt, mint a fiúk. Amint azonban 15-16 évesek lesznek, az érdeklődésük visszaesik. Ebben a korban az OECD szerint a lányoknak csak 5%-a mondja azt, hogy számítástechnikai vagy mérnöki karrier érdekli, szemben a fiúk 18%-ával. A Microsoft felméréséből az is kiderül, hogy a női példaképek, valamint a gyakorlatias példák és a – tantermi vagy tanórán kívüli keretek között – saját kezűleg végzett tudományos kísérletek keltik fel leginkább a lányok érdeklődését a tudományos pályák iránt.

A fenntarthatóság a női alapítók számára is előtérbe kerül

Nem az UVera az egyetlen vállalat, amely a fenntarthatóságot prioritásként kezeli. Egy női alapítású litván startup, a CasZyme olyan eszközöket fejleszt, amelyek a CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats), az úgynevezett „genetikai olló” technológia alkalmazási lehetőségeit bővítik a génszerkesztéssel kapcsolatos kutatásban és fejlesztésben. A CRISPR-t az egészségügyben, a genetikai betegségek és a rák különböző formái elleni küzdelemben már aktívan felhasználják, valamint felgyorsítja a Covid-19 tesztelését is. A módszer azonban az éghajlatváltozás elleni harcban is jelentős szerepet játszhat, mivel célja, hogy a helyi közösségek minden éghajlaton elegendő élelmiszert termelhessenek, és ezáltal csökkenjen a szállítással kapcsolatos környezeti terhelés költsége.

Monika Paule, aki társadalomtudományokból doktorált, és jelentős tapasztalata van a biotechnológiai és high-tech üzletfejlesztés és technológia transzfer területén is, úgy gondolja, hogy „meg kell változtatnunk a biotechnológiai ipart, hogy mindkét nem számára vonzó legyen”.

Ennek egyik oka talán az lehet, hogy a biotechnológiai iparban dolgozó nők nyitottabbak a legújabb környezetvédelmi innovációk iránt. Egy OECD-felmérés rávilágít, hogy a nők világszerte fogékonyabbak az ökológiai szempontokra, nagyobb valószínűséggel hasznosítják a hulladékot, többször vásárolnak bio- és öko termékeket, jobban takarékoskodnak a vízzel és az energiával, továbbá nyitottabbak az energiatakarékos közlekedési eszközök használatára. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben több női feltaláló foglalkozzon fenntarthatóságra fókuszáló ötletek piacra vitelével.

 

Az EIT Health-ről

Az EIT Health Európa egyik legnagyobb köz-és magánegyüttműködése az egészségügyi innováció területén belül. A körülbelül 150 tagot számláló EIT Health egy egyedülálló európai hálózat, amely a legkiválóbb cégeket, egyetemeket, kutató, illetve fejlesztő központokat, valamint kórházakat és intézeteket foglalja magában. Az EIT Health feladata egy olyan ökoszisztéma felépítése, amely lehetővé teszi az egészségügy fejlesztését, amely ezáltal hosszabb és egészségesebb életet biztosíthat az európai lakosok számára. A szervezet fejleszti az egészségügyi szakemberek készségeit egész Európán belül, befektet Európa legnagyobb tehetségeibe és elősegíti az innovatív egészségügyi termékek/megoldások üzleti alapokra helyezését az Európai Unióban. Az EIT Health az egyik legnagyobb államilag finanszírozott egészségügyi kezdeményezés, amelyet az Európai Unió egyik testülete, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogat. Több információ: www.eithealth.eu.

Az EIT Health InnoStars-ról

Az InnoStars az EIT Health hét földrajzi klaszterének egyike, amely Európa felét fedi le, beleértve Lengyelországot, Magyarországot, Olaszországot és Portugáliát, valamint az EIT regionális innovációs programjában szereplő további régiókat– a Balti államokat, Horvátországot, Szlovákiát, Csehországot, Szlovéniát, Görögországot és Romániát. Ezeket az országokat az európai innovációs eredménytábla (EIS) mérsékelt innovátornak minősítette. Az InnoStars a vállalkozói szellem, az innováció és az oktatás támogatására összpontosít a régióban az egészségügy, az egészséges életmód és az aktív időskor témakörökben, emellett pedig célja az innováció terén hátrányban lévő és a vezető régiók közötti szakadék megszüntetése. A program hazai partnerei a GE Healthcare, az E-Groupa Syreon Research Institute, a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem.

Az EIT Regionális Innovációs Programjáról (EIT RIS)

Az EIT Regionális Innovációs Rendszert (EIT RIS) az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) hozta létre az innovációban élenjáró és a fejlődésben lévő régiók közötti szakadék csökkentése érdekében. Célja, hogy fejlessze a közép-, kelet- és dél-európai régiókat, feltárja egyedi innovációs adottságaikat, és a helyi innovátorokat bevonja a páneurópai programokban való részvételbe. Az egészségügy területén a program 2016 óta működik, és az EIT Health InnoStars koordinálja. A program 13 EIT Health Hubot foglal magában, amelyek Kelet-, Közép- és Dél-Európa 12 országában találhatók. A program magyarországi Hubja a pécsi Transzdiszciplináris Kutatások Intézete.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!