Magyar világcéget épít Balogh Petya és a STRT

Magyar világcéget épít Balogh Petya és a STRT
Globális piaci szereplőkké fejleszti a magyar és régiós startupokat a vezető hazai üzletemberekből álló STRT Holding.

Jelentősen leszakadtak a hazai, illetve regionális startupok az Európa és a világ más részein működő kezdő vállalkozásoktól. Ennek befektetői oldalról részben az állami pénz túlsúlya és a megfelelő tudástranszfer biztosításának a hiánya az oka. Az induló vállalkozások pedig kellő tőke, tudás, tapasztalat, partnerségek és piacismeret nélkül nehezen rúgnak labdába az erős globális versenyben. A ma bemutatkozó STRT (ejtsd: start) Holding azért jött létre, hogy ezen a helyzeten változtasson. Új vállalkozói sztenderdet akarnak teremteni, hogy a mainál jóval nagyobb arányban váljanak sikeressé az itthon és a régióban alapított startupok, valamint rajtuk keresztül erősödhessen a helyi- és régiós gazdaságok, társadalmak megtartó - és értékteremtő képessége. A Balogh Péter „Petya” vezetésével induló befektető cég tíz éven belül már ezer startup befektetőjeként szeretne működni, és tizenöt év alatt egy milliárd euróra emelni a holding értékét.

„A STRT-ot megalapító társaimmal együtt, különböző pozíciókból, régóta aktív részesei vagyunk a hazai startup ökoszisztéma fejlődésének. Jó ideje látjuk annak kihívásait, nehézségeit is. Alapítóink különböző formációkban több, mint 140 startupot inkubáltak, segítettek, aminek tapasztalataiból most készen állunk arra, hogy elindítsuk a saját befektető- és tudástranszfer központunkat. Három területen mindenképpen mások leszünk, mint a többi befektető. Egyrészt mi nemcsak pénzt adunk, hanem egy átfogó tudásprogramot is. Másrészt türelmesen állunk a velünk dolgozó vállalkozásokhoz. Nem hajszoljuk őket korai cégeladásba, hanem abban támogatjuk őket, hogy minél tovább, minél nagyobbra növekedjenek. Harmadrészt mi a Magyarországon megszokottnál lényegesen rugalmasabb és vállalkozóbarátabb feltételekkel fektetünk be köszönhetően annak, hogy magántőkét biztosítunk a cégeknek. A kontroll helyett arra helyezzük a hangsúlyt, hogy minél hasznosabbak legyünk számukra” – mondta el Balogh Péter, a STRT Holding ügyvezetője. Hozzátette, hogy a portfóliójukba kerülő startupokat tanfolyamok, workshopok szervezésével segítik, ahol releváns, friss szakmai tudáshoz juthatnak. Ezen túl személyes mentorálásban is részesülnek, szakmai anyagokat készítenek számukra, összekötik őket potenciális partnerekkel, ügyfelekkel, valamint támogatják a cégeket a következő körös tőkebevonásban és ha eljön a pillanat, akkor a cégeladásban.

Balogh Petyával együtt hét fős vezetői csapat menedzseli a STRT Holding által felkarolt vállalkozásokat. Balogh-Mázi Mária, a DreamJo.bs és a Baconsult társalapítója a marketing területért lesz felelős. A CEU InnovationsLab (iLab) alapítója, vezetője, Kozma Andrea, aki a CEU iLab alapítójaként 85 céget inkubált csapatával, a portfólió cégek segítésének, mentorálásának vezetését látja el. A Lab.Coop és a Green Fox Academy társalapítója, a SmartWare.tech befektetési partnere, Langmár Péter legfőbb feladata az új befektetők bevonására, illetve a befektetési tevékenység vezetésére terjed ki. Molnár Ádám startupper, technológus, aki a skálázhatóságot segítő információs struktúrák és folyamatok kialakítása mellett a workshopok, közösségi és mentorprogramok aktív menedzsere is lesz. Az NNG korábbi pénzügyi vezetője, Nagy István a teljes pénzügyi és üzleti adminisztrációért felel. A CodeBerry és a YearCompass alapítója, P. Tóth András munkaköre a STRT Holding oktatási tevékenységének, illetve a tananyag gyártásának koordinációját, valamint a cég IT infrastruktúrájának létrehozását, üzemeltetését fedi le.

A csapat, amelynek tagjai korábban olyan sikeres befektetések mögött álltak, mint a Commsignia, a Prefixbox, a BookR Kids, a Quantum, a Logiscool, a Salarify, a Talk-A-Bot vagy a Rescan360, a STRT Holding keretein belül elsősorban a B2B SaaS, AI, az oktatás, a mobilitás, és egyéb technológiai területekről keresnek korai stádiumú, globális ambícióval rendelkező, innovatív szemléletű startupokat a portfóliójuk bővítésére Magyarországon és a régióban egyaránt. Átlagosan 20-30 millió forintos befektetés mellett, első, vagy korai befektetőként, hosszútávon, 10 éves intervallumot megcélozva szeretnének a kiválasztott cégekkel együtt dolgozni.

A társaság célja, hogy az idei évben a BÉT Xtend piacán megjelenjen, és ezzel likvid és diverzifikált struktúrában hozzáférhetőbbé tegye az intézményi- és magánbefektetők számára a startupokba való befektetést. Ennek előkészítéseként a közelmúltban mintegy 30 szakmai angyalbefektető szállt be a társaságba és folyamatban van egy zártkörű nagyobb tőkebevonás is. Ezt követően, idén nyáron várható a cég részvényeinek tőzsdei bevezetése.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!