Kulturális inkubátor nyílt New Yorkban

Kulturális inkubátor nyílt New Yorkban
Amerikában feltalálták a kulturális inkubáció fogalmát. Művészek bérelhetnek helyet egy közösségi irodában, amelyben profi mentorok segítik sikerüket.

Egy 2013-ban nyitott múzeum ad helyet a The Inc. nevű vállalkozásnak, amely úgy döntött, hogy véget vet az unalmas kiállításokkal operáló hagyományos szemléletnek. New York modern műcészetben és egyediségben mindig is verhetetlen volt.

A művészeti közösség most egy olyan lehetőséggel gazdagodott, amely segítségével egy művész profi mentorokat kaphat és a "nap végén" sikeres és ünnepelt alkotóként arathatja le munkája gyümölcsét. A metodológia leginkább a startup világ közösségi irodáinak munkájára hasonllt, egy múzeumi közösségi "irodába" összeterelt művészek spontán egymásra hatásából és a program köré szervezett művészeti szakemberekből olyan projektek állhatnak össze, amelyek a magányosan dolgozók esetében elképzelhetetlenek.


Ilyenkor leginkább a szinergia és a közösség szó juthat eszünkbe, de itt egyértelműen több féle nyitásről is szó van. A múzeum már akkor beengedi a művészt, amikor még nem is alkotta meg a műtárgyait, rendelkezésére bocsát eszközöket, hogy ennek hiánya ne okozzon neki problémát és türelmesen megvárja, míg megtörténik a csoda.

Nagyon érdekes koncepció, amelyről a Verge is elég komoly beszámolót írt. A hírek szerint mintegy 2 millió dolláros befektetéssel indult a program, de a modern művészetrajongókat ismerve, lesz ez még több is hamarosan. Elképesztő, hogy miket lehet csinálni egy múuzeumban, ha a lehetőségek és a tehetség találkozik. Remélem, itthon is követi majd valaki a jó példát, mert magam is szívesen látogatnék egy ilyen élő, alkotó múzeumba.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!