Kockázati tőkeboom

A kezdő, innovatív vállalkozásoknak sok segítséget jelentenek a kockázati tőkealapok. A második állami kockázati tőkeprogram pályázatait november 23-ig hirdetik ki.

Annyit már lehet tudni, hogy nagy, körülbelül 2-3-szoros a túljelentkezés a tíz alapra, főként a Közös Növekedési Alap Alprogramra.

A Jeremie II-nek ugyanis két része lesz, a Közös Magvető Alap Alprogram, valamint a Közös Növekedési Alap Alprogram A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a pályázatok összetettségére tekintettel kitolta a határidőket. Így végül szeptember 14-re módosult a beadási határidő, és az értékelési folyamat november végén zárul le. November 23-ig dönt a bíráló bizottság a nyertesekről. Nekik ezután 2015. december 31-ig kell meghozniuk a befektetési döntéseket.

A Magvető (seed) program 6 milliárd forintnyi uniós forrást kap, ez a teljes forrás 70 százaléka, amihez a négy nyertes alapkezelő még a saját 30 százalékát is hozzáteszi, így összesen 8,57 milliárd forintot fektethetnek majd be a seed tőkealapok. Itt egyszerre legfeljebb 150 ezer eurót lehet egy cégbe betenni, és ez egyszer megismételhető. Kérdés, hogy 100-150 jó befektetést találnak-e a seed alapok, ahol amúgy is alacsony a kezelési díj, így szűkösek lesznek a szakmai erőforrásaik.

A másik program, a Közös Növekedési Alapok Alprogram a már érettebb cégeket célozza, öt milliárd forintos árbevételi küszöbbel. Itt 22,5 milliárd forint az összes támogatás, a 30 százalékos magánbefektetői összegekkel együtt pedig 32 milliárd forintot fektethetnek be a majdani nyertesek. Itt összesen hat alap nyerhet: hárman 4,5-4,5, hárman pedig 3-3 milliárdnyi uniós tőkét. Ebben az Alprogramban 2009-es első Jeremie pályázaton nyertes alapkezelő cégek nem indulhatnak, de azt semmi nem tiltja, hogy tulajdonosaik, befektetőik új alapkezelőt hozzanak létre,

Mivel az uniós tőke nem vár extraprofitot, így a 30 százalékos önrészre vetítve a befektetők jó üzletet csinálhatnak. Persze csak akkor, ha a 10 éves alapokon végül 8-10 százalékos éves hozamot produkálnak, ami nem lesz könnyű feladat. Ugyanakkor cégek százai előtt nyílik meg a lehetőség, hogy tőkét találjon projektjéhez, innovációjához a mai drámai banki finanszírozási helyzetben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!