Gazellán izgul a startup világ

Gazellán izgul a startup világ
Ma dől el, melyik lesz az a négy inkubátor, amely akreditáltként, állami segítséggel működő szervezetként segítheti a hazai startupok fejlődését.

A Nemzeti Innovációs Hivatal ma hirdeti ki a Gazella pályázatok nyerteseit. Az akreditált inkubátori címért 20 pályázó szállt ringbe szeptemberben. A versenyben ma már csak 18 nevező szerepel, mer ketten nem tudták teljesíteni az elég szigorú feltételeket.

Holnap ünnepélyes keretek között adják át a győzteseknek az akreditációt, de a döntésről remélhetőleg még ma értesítik a nyerteseket és veszteseket. A hazai startup világ fontos kérdésére kerül végre válasz ezzel a döntéssel, akkor is, ha a túljelentkezés azt sejteti, hogy nem teljesen végleges. Illetve már több fórumon is elhangzott, hogy 2014-ben egy újabb körben megfuttatják a pályázatot.

A technológiai inkubátorok megszületése azért fontos, mert a hazai startupok többsége fele annyira sem felkészült a nemzetközi piacra lépésre, mint feltörekvő társaik világszerte. Erre a problémára kíván megoldást nyújtani a Gazella, amely alap esetben mintegy 60 milliós állami támogatást biztosít a létrejövő inkubátoroknak 40 millió önrész hozzáadása mellett. 

A Gazelláknak ezután többszáz projektet kell megismerniük rövid időn belül és azok közül 80-at eljuttatni az elindulásig néhány millió állami támogatással. A következő fázisban ezek közül 20 juthat kezdetben 80 milliós inkubációt segítő vissza nem térítendő támogatáshoz, később pedig további 40 millió piacra lépési támogatáshoz.

A cél nemes, a kivitelezés sikere a mai döntésen is eldőlhet. A hazai startup világ egyik kiváló lehetősége lehet a Gazella, ha a nyertesek elég komolyan veszik majd a felelősségüket. Az biztos, hogy a legsikeresebb magyar startupok enélkül is képesek voltak sikerre vinni terveiket. A Gazella most azoknak segíthet, akik nem tették még meg az első lépéseket. A döntésről holnap az Internet Hungary-n beszámolunk a Startup Comedy-n.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!