Fesztiválokon és katasztrófa sújtotta területeken is bevethető az új magyar innováció

Fesztiválokon és katasztrófa sújtotta területeken is bevethető az új magyar innováció
Bár nem egy űrből érkező tér-idő dimenziót meghajlítani képes kozmikus kockáról van szó, az NN Power Energetikai cég olyan megoldást fejlesztett, mely szélsőséges körülmények között, zöld energiával és egyéb áramforrással ötvözve képes biztosítani a folyamatos áramellátást katasztrófa sújtotta területeken, fesztiválokon, vagy akár kórházakban.

A világszinten egyedülálló fejlesztés képes önállóan ellátni az adott rendszer, épület, vagy épületrész folyamatos szünetmentes áramellátását emberi felügyelet nélkül, a nap, vagy a szélenergia felhasználásával. "A rendszer titka, hogy más szünetmentes megoldásokkal ellentétben képes ötvözni a hálózati, a napelemek által termelt és az aggregátor által termelt áramot. Ezen felül másodlagos alternatív energiaforrásként képes Hidrogén vagy Methanol cellát is használni, így, ha mondjuk leszáll az éj, a Cube a napelemről átvált az akkumulátoros energiafelvételre, majd a harmadlagos energiaforrásra." - árulja el Náhol Krisztián, energetikai szakember, az NN Power ügyvezetője.

Míg a hagyományos, sziget üzemű rendszernél, vagy egy aggregátorral működő szünetmentes egységnél egy áramszünet esetén az áthidalási idő kb. 15-40 perc, és a működésük nagyobb jelenlétet kíván, addig a Cube képes azonnal áramforrást váltani, mivel valahonnan mindig kap áramot. Ez azért kulcsfontosságú, mert pl. egy kórházban, ahol adott esetben több tucat ember van lélegeztetőgépre kötve, egy áramkimaradás végzetes lehet. "A gyors reagáláson sok múlik, ezért úgy terveztük a Cube-ot, hogy rövid idő alatt össze lehessen szerelni és üzembe állítani pl. egy katasztrófa helyszínén, ahol a mentésirányítási központnak szüksége van a folyamatos áramellátásra." - nyilatkozza a szakember.

A Cube egy konténerbe telepített smart megoldásokat ötvöző rendszer, ahol a központi agy folyamatosan szinkronizálja a feszültségeket és egy mikroprocesszoros egység vezérli az áram útjait, a konténer hőkezelését, valamint az egyéb rendszerek összehangolt működését is. Mivel a rendszer teljesen redundáns, így bármilyen egység meghibásodása esetén is folyamatos az áramellátás az áramgenerátorok szabályozott működésének és a beépített parallel akkumulátor rendszernek köszönhetően.

A Cube elsősorban zöld energiát használ a működéshez, és csak akkor vesz hálózati áramot, ha a napelemek már nem termelnek elegendő mennyiséget a szünetmentes működés biztosításához. Ezzel a megoldással jelentősen csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. E mellett a rendszer nem csak a folyamatos vagy a tartalék áramellátást biztosítja, de olyan helyekre is telepíthető, ahová az áramot egyáltalán nem, vagy csak nagyon drágán lehet kiépíteni. Olyan esetben is megoldást jelent a Cube, ahol az áramellátás kiépítése időigényes, és olyan áthidaló megoldásra van szükség, ami később szünetmentes egységnek is használható. Ilyenek az építkezések, vagy a mostanában létesített 5G átjátszó tornyok.

A szakember elmondása szerint az első egységet már üzembe is helyezték és hamarosan bemutatják a nagyközönségnek, hogy mire képes ez a fekete csodadoboz.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!