Epilepsziás rohamokra figyelmeztet ez az új orvostechnikai eszköz!

Epilepsziás rohamokra figyelmeztet ez az új orvostechnikai eszköz!
Epilepsziás rohamokra előre figyelmeztető, viselhető orvostechnikai eszközt vezet be a digitális egészségügyi piacra a Neuraxpharm. A központi idegrendszer (CNS) gyógyítására fókuszáló, vezető európai speciális gyógyszeripari vállalat és a​ terméket fejlesztő mjn-neuro start-up cég olyan üzleti megállapodást írt alá, amely az mjn-SERAS-ra vonatkozóan kizárólagos kereskedelmi forgalmazást biztosít Európában.

A Neuraxpharm Group (Neuraxpharm) a központi idegrendszer (CNS) gyógyítására specializálódott vezető európai gyógyszeripari vállalat és az orvosi eszközöket tervező, gyártó, valamint forgalmazó mjn-neuro üzleti megállapodást írtak alá a start-up cég által fejlesztett mjn-SERAS nevű, viselhető orvosi eszköz kizárólagos európai forgalmazásáról.

Ezzel a megállapodással a Neuraxpharm növeli az epilepsziával küzdők számára elérhető termékpalettáját, és belép a digitális egészségügyi megoldások, valamint viselhető orvostechnikai eszközök piacára. A digitális eszközök fejlesztése a központi idegrendszeri ellátás kritikus eleme, amelyben jelentős és kiaknázatlan lehetőségek rejlenek. A páciensek újabb és újabb megoldásokat keresnek szükségleteik kielégítésére, az egészségügyi rendszerek pedig egyszerűsíteni kívánják az új eszközök piacra jutását, remélve, hogy ezek az új megoldások a közeljövőben mindenki számára elérhetővé válnak.

Az mjn-neuroval kötött megállapodás az összes uniós tagállamra, valamint az Egyesült Királyságra, Norvégiára, Izlandra, Liechtensteinre és Svájcra is kiterjed. Az mjn-SERAS az Európai Unió egyik egészségügyi szervétől, az Európai Egészségügyi Technológiai Intézettől (EIT Health) – a Bridgehead programnak és a Start-up Amplifier-nek köszönhetően – 2020 óta kap támogatást. A projektet 2018-ban az Európai Bizottság által kezdeményezett Horizont 2020 uniós finanszírozási program támogatta, a fejlesztésben pedig egy vállalatokból és egészségügyi szakemberekből álló konzorcium is részt vesz.

Dr. Jörg-Thomas Dierks, a Neuraxpharm CEO-ja így nyilatkozott a témában:

„A megállapodás az mjn-SERAS kereskedelmi forgalomba hozataláról fontos lépése a stratégiánknak, hogy végponttól végpontig terjedő megoldásokat kínáljunk az epilepsziás betegek számára. Óriási, megválaszolatlan orvosi igény van új és innovatív megoldásokra, hogy az epilepsziában szenvedő betegeket segíthessük. A digitális egészségügyi piacra való belépéssel a Neuraxpharm további támogatást tud nyújtani, és élni ezzel a kiaknázatlan lehetőséggel. Folytatni fogjuk a kínálatunk bővítését, hogy új, digitális egészségügyi megoldásokat nyújthassunk az epilepsziában és más CNS rendellenességben szenvedő betegeknek szerte a világon."

David Blánquez, az mjn-neuro CEO-ja és társalapítója hozzátette: „Az mjn-neuro fejlődésének egy nagyon fontos pontjánál vagyunk. A Neuraxpharm-mal aláírt megállapodás jelentős mérföldköve a stratégiánknak, valamint a nagy potenciállal rendelkező epilepszia piac növelésének. A Neuraxpharm-mal sok közös van bennünk: mindketten elkötelezettek vagyunk az innováció és a digitális egészségügy felé, amely az epilepsziás emberek életminősége fejlesztésének módja. Ezért biztosak vagyunk benne, hogy közösen képesek leszünk új, izgalmas célokat elérni a következő években."

Az mjn-SERAS egy olyan digitális egészségügyi megoldás, amely magasszintű segítséget nyújt az epilepsziás rohamok okozta balesetek megelőzésében a gyógyszerrezisztens pácienseknél. Ez az orvosi eszköz non-invazív, azaz orvosi beavatkozást nem igényel, érzékelője valós időben rögzíti az agy elektromos aktivitását, és a mesterséges intelligencia algoritmusainak köszönhetően jelez, ha magas az epilepsziás roham kockázata. Az eszköz 2020-ban CE-minősítést kapott Európában a BSI Grouptól, az Egyesült Királyság nemzeti szabványügyi testületétől. A klinikai vizsgálat eredményei 2023 második felében várhatók. Ez lesz az első olyan eszköz, amely a rohamok bekövetkezése előtt jelez viselőjének, időt biztosítva arra, hogy biztonságos környezetet teremthessen maga körül, segítve ezzel az esetleges balesetek és sérülések elkerülését.

Az epilepszia olyan agyi rendellenesség, amelyet kóros elektromos aktivitás jellemez. Ez kiszámíthatatlan rohamokat vagy szokatlan viselkedést és érzéseket eredményezhet, egyes esetekben pedig eszméletvesztést okozhat. A témában érintetteknél ilyen rohamok naponta többször is előfordulhatnak, balesetekhez vagy sérülésekhez vezetve. A fizikai hatások mellett az állapot kiszámíthatatlansága a mentális egészségre is negatívan hat. Az epilepsziában szenvedők körében ugyanis gyakori a szorongás, a stressz, valamint a depresszió. Hatással van az alanyok életminőségére, valamint társadalmi beilleszkedésükre, ugyanis állapotuk miatt gyakran megbélyegzik őket. Az epilepszia korunk egyik leggyakoribb krónikus neurológiai betegsége, amely minden korcsoportban több mint 50 millió embert érint.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: epilepszia, Startup