Előre jelzi az epilepsziás rohamot egy új kütyü

Előre jelzi az epilepsziás rohamot egy új kütyü
Az agyhullámokat monitorozó, viselhető elektroenkefalográfot (EEG) fejlesztettek ki izraeli kutatók, amelynek mért jeleit a mesterséges intelligencia elemzi, és szól, ha közeledik a baj.

Az epilepsziás rohamoktól szenvedő betegek számára komoly előrelépést jelentene, hogy a rohamokat már jóval a bekövetkezésük előtt meg lehetne jósolni - írja a Hvg.Az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói most ebben adhatnak segítséget, a szakemberek ugyanis egy olyan viselhető elektroenkefalográfot fejlesztettek ki, ami képes akár egy órával a roham előtt jelezni, hogy baj lesz.

Az Epiness nevű eszköz a gépi tanulást hívja segítségül ebben. A mért agyi aktivitást egy algoritmus elemzi, majd keresi az esetleges rohamokra utaló előjeleket. Ha ilyet talált, azonnal értesítést küld a készülékhez vezeték nélkül csatlakozó okostelefonra.

Hasonló megoldással állt elő az amerikai University of Louisiana at Lafayette is, amelynek kutatói azt mondják, az általuk fejlesztett algoritmus hasonló pontossággal dolgozik, mint az Epiness, és szintén képes egy órával korábban jelezni, hogy jönni fog a roham. Ez lehetővé tenné a betegek számára, hogy gyógyszerrel csökkentsék a roham mértékét, vagy ha akinél nem használnak a gyógyszerek, biztonságba helyezze magát, hogy a roham alatt ne sérüljön meg.

Az izraeli egyetem szakemberei szerint az általuk fejlesztett EEG 95–97 százalékos pontossággal képes megjósolni a bajt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!