Csak számolj el 70-ig, és kiderül, koronavírusos vagy-e!

Csak számolj el 70-ig, és kiderül, koronavírusos vagy-e!
Egyre közelebb a szélesebb körű gyakorlati bemutatkozáshoz egy izraeli startup különleges hangfelismerő rendszere, amelyik mesterséges intelligencia támogatásával, a beszéd alapján kiszűrheti azokat, akik megfertőződtek a koronavírussal.

A koronavírus-fertőzés megállapítása nem egyszerű, a tünetek ugyanis egyénenként eltérőek lehetnek. A Vocalis Health nevű, 2019-ben alapított izraeli startup ezért is próbált egy általánosságban is jó előszűrő rendszert kifejleszteni, amelyik a beszéd során képzett hangok változását használná a diagnózis felállítására. A munkát, hangminták gyűjtésével, még tavaly márciusban kezdték - írja a hvg.hu.

A Vocalis szoftveres termékéhez, a VocalisCheckhez okostelefonokon vagy más eszközökön keresztül lehet hozzáférni. Az alkalmazás mögött búvó mesterséges intelligencia egyébként nem Covid-specifikus: azonosítani tudja különféle betegségekben szenvedő betegek hangjellemzőit anélkül, hogy a páciensnek kórházba kellene mennie. A Vocalis az elmúlt év során rengeteg adatot gyűjtött az emberek hangjával kapcsolatban. Algoritmusuk 512 jellemzőt von ki egy-egy hangmintából, és ebből képet, úgynevezett spektrogramot készít. Ezzel tudja diagnosztizálni a lehetséges betegségeket, összehasonlítva a rögzített hangmintát a „beteg” hangmintával. Ez utóbbit klinikai vizsgálatok során rögzítették.

A Covid-teszteléshez mindenekelőtt le kell tölteni egy mobilalkalmazást (VocalisCheck). Ezt megnyitva válaszolni kell néhány, a fertőzés esetleges tüneteivel kapcsolatos kérdésre, majd 50-70-ig kell számolni. Az algoritmus ezután összehasonlítja a beszéd „képét” az elmentett covidos felvételekkel, összeveti ezeket a jelzett tünetekkel, és egy percen belül közli az eredményt, ami természetesen csak előszűrésnek tekinthető.

Februárban a Vocalis közös projektet indított egy indiai céggel, amelyben 2000 résztvevőt teszteltek. Alanyaik több nyelven beszéltek, beleértve az angolt, a hindit, a marathit és a gudzsaráti nyelvet. Az algoritmusok hatékonyságának felmérése érdekében okostelefonokra telepítették a VocalisCheck eszközt. A projekt végén a kutatók azt találták, hogy az algoritmus 81,2 százalékos pontossággal mutatja ki a COVID-19 fertőzést, még úgy is, hogy a vizsgáltak közül sokan tünetmentes betegek voltak. A Vocalis eszközei jelenleg az Egyesült Államokban, Chilében, Indonéziában, Dél-Afrikában, Romániában és Luxemburgban vannak telepítve az állami és a magánszektorban.

A következőkben a vállalat további hangmintákat szeretne beszerezni felhőalapú adatbázisukba, annak érdekében, hogy a fertőzés kimutatása még pontosabb legyen. Tervbe van véve, hogy a megoldást kereskedelmi forgalomba hozzák, és több régió számára is elérhetővé teszik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!