Budapest lehetne az új Boston? - Mit tanulhatunk az amerikai startup-ökoszisztéma történetéből

Budapest lehetne az új Boston? - Mit tanulhatunk az amerikai startup-ökoszisztéma történetéből
Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Auditóriumában tart előadást az innováció és tech-guru szerző, a MIT Technology Review és a Business Week tech-rovatának korábbi főmunkatársa, Robert Buderi. Az újságíró, szerző legújabb könyve, a Where Futures Converge: Kendall Square and the Making of a Global Innovation Hub kapcsán látogat a magyar fővárosba, május 4-i nyilvános előadásában arról beszél majd, hogy hogyan lehetne létrehozni a bostoni példából tanulva virágzó és fenntartható startup-ökoszisztémát Budapesten.

Buderi húsz évig dolgozott az egyedülálló startup-ökoszisztémájáról híres bostoni Kendall Square-en, új könyvében pedig lebilincselően meséli el újítók és újításaik több évszázadra visszanyúló történeteit. A "bolygó leginnovatívabb négyzetmérföldjének" is nevezett helyen egyebek közt az MIT, a Biogen, a Moderna, a Pfizer, a Takeda irodái vannak, de megtaláljuk itt a Google, a Microsoft, az IBM, az Amazon, a Facebook és az Apple képviseleteit is. A tech-óriások mellett nagy sűrűségben vannak jelen a startupok és befektetők is. A könyvben Robert Buderi bemutatja ennek a keleti parti ökoszisztémának a fejlődését, ciklikus változásait.

Richard Florida, a Torontói Egyetem professzora szerint a könyv mindenki számára kötelező, aki szeretné megérteni az innovatív ökoszisztémák működését, részt venne fejlesztésükben, fenntartásukban.

Előadásában Buderi olyan kérdésekre keresi majd a választ, hogy mitől virágzik hosszú évtizedek óta ez a tech-központ, működéséből levonhatók-e tanulságok más ökoszisztémák számára, de arról is szó lesz, hogy mit tartogat a jövő. A prezentáció után a szerzővel Biás Csongor, a Startup Hungary ügyvezetője beszélget, ezt követően pedig a közönség is felteheti kérdéseit. A Startup Hungary szakmai közreműködésével megvalósuló eseményt egy networking alkalom zárja.

A fenti könyv mellett több, a tech vállalatok történetét, szerepüket, stratégiájukat körbejáró, például a Guanxi (The Art of Relationships): Microsoft, China, and the Plan to Win the Road Ahead vagy az MIT Radiation Lab történetét elmesélő, The Invention That Changed the World és az Engines of Tomorrow című műveket is Buderi jegyzi.

Facebook esemény: https://fb.me/e/Pfx2KTDS

Az esemény regisztrációhoz kötött: https://www.addevent.com/event/VB16582775

Az előadás nyelve angol.

Az eseményt a Global Voices at MOME, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány támogatja.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Startup, MOME, előadás