Az amerikai startup ökoszisztéma nagyágyúi tartanak képzést magyar mentoroknak

Az amerikai startup ökoszisztéma nagyágyúi tartanak képzést magyar mentoroknak
A Hollywood csillagait is mentoráló best-seller szerző Marisa Peer, a több mint 10.000 startup támogatásáért felelős GANT-alapító Patrick Riley és a vállalkozástan felsőoktatási fellegvárának számító Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship vezetője, Bill Aulet is előad a CEU InnovationsLab mentor tréningjein.

Minden sikeres startup egyik titkos fegyvere a nagyszerű mentor. Azzal, hogy megosztja tudását és tapasztalatait, a mentor nem csupán az általa mentorált csapat sikerét alapozza meg, hanem egyben hozzájárul az egész startup ökoszisztéma fejlődéséhez. Ezt a fejlődést kívánta a CEU inkubátorháza, a CEU InnovationsLab előmozdítani, amikor idén tavasszal az Amerikai Nagykövetséggel közösen elindították startup mentor tréning programjukat. A kifejezetten a tengerentúli ökoszisztéma gyakorlatait bemutató, de a hazai környezetben is alkalmazható ismereteket nyújtó tréningen eddig több mint 170 mentor vett részt. A Techstars és az MIT Enterprise Forum Cambridge mentorai után ősszel három alkalommal lesz lehetőség az amerikai startup ökoszisztéma nagyágyúitól tanulni: időrendi sorrendben Patrick Riley, Marissa Peer ésBill Aulet tartanak gyakorlati képzéseket a CEU iLab meghívására.

Patrick Riley, a Global Accelerator Network (GAN) CEO-ja szeptember 30-án élő példákkal mutatja majd meg, hogyan tudjuk mentorként startupjainkat a megfelelő lehetőségekhez hozzásegíteni: milyen támogatásra van szükségük, illetve milyen és mekkora emberi és anyagi erőforrásra van szükség ahhoz, hogy a kezdő vállalatok valós és mérhető gazdasági hatással bírjanak?

Az alig negyvenéves Pat Riley a Techstars projektjét duzzasztotta önálló és mára hatalmassá vált ernyőszervezetté. A GAN és a GAN Ventures jelenleg több mint 120 amerikai városban van jelen, és közvetlenül vagy közvetetten több mint 10.000 startupot segített már a sikeres vállalkozássá válásban akcelerátor és befektetői programjain keresztül. Kiemelkedő kapcsolati hálójuknak köszönhetően olyan partnerekkel dolgoznak együtt, mint a Hubspot, Agora, UPS, Microsoft vagy a Zendesk.

Az őszi szezon második előadója Marisa Peer nemzetközileg is elismert, számos díjjal kitüntetettterapeuta és író lesz, aki október 26-án egy, a startup világot is igen gyakran sújtó, mégis méltatlanul elhanyagolt témát jár körül. Az imposztor szindróma, azaz a saját képességeinkben és sikereinkben való kételkedés és az önbizalomhiány számos startup alapító sikerességét is megnehezíti. A tréning alkalmával a mentorok gyakorlati tudást és használható tippeket kapnak arra, hogyan támogathatják a mentoráltak mentális egészségét, és segíthetik őket az önbizalomhiány okozta gátak leküzdésében.

Marisa Peer nemcsak az üzleti élet vezetőivel, hanem Hollywood sztárjaival és olimpikonokkal is rendszeresen foglalkozik. Ötszörös best-seller íróként és az ’I am Enough’ mozgalom elindítójaként praktikus tanácsokat és technikákat fejlesztett ki az önbizalomhiány növelésére.

A tréning sorozat záró részeként november 24-én Bill Aulet, a Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship vezetője a saját maga által kifejlesztett metódus, a ’Disciplined Entrepreneurship’ hátteréről és fő jellemzőiről fog beszélni. A mentorok megismerhetik, hogy a vállalkozási attitűd is tanítható, és hogy milyen lépéseken kell végig mennie egy startupnak ahhoz, hogy a terméke a lehető legnagyobb legjobb esélyekkel induljon el a piacon.

Bill Aulet 25 éve foglalkozik a vállalkozások előmozdításával. 2013-ben jelent meg a ’Disciplined Entreprenuership’ című könyve, ami 24 pontban foglalja össze, hogyan lehet egy ötletből innovatív vállalkozást felépíteni. A könyvet több mint 20 nyelvre fordították már le, Bill Aulet pedig a Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship vezetőjeként és az MIT Sloan School of Management professzoraként a startup ökoszisztéma egyik legfontosabb forrása lett.

A CEU iLab startup mentorok amerikai mintákra épülő képzési programjában minden olyan startup alapító, vállalati vezető vagy szakértő részt vehet, aki kész mentorként megosztani tudását. A program célja, hogy az amerikai szakemberek a mentorokat olyan know-how-val, eszközökkel és legjobb gyakorlatokkal lássák el, melyek révén a startup csapatok számára megnyílik a fenntartható növekedés felé vezető út.

Training for Startup Mentors – Best Practices from USA programja:

  • Szeptember 30., 17 óra

Patrick Riley: Creating opportunities for startups to build powerful businesses

Az előadás után vacsora és interaktív ’Mentor Madness’ program a Momentán Társulattal

  • Október 26., 16 óra

Marisa Peer: Behavioral Aspects of Entrepreneurship

  • November 24., 17 óra

Bill Aulet: Disciplined Entrepreneurship - Creating More and Better Entrepreneurs

A programban való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az iLab oldalán lehet: https://www.ilab.ceu.edu/us-mentor-training

A programok helyszíne a CEU Nádor utcai campusa, az előadók a vírus okozta helyzet miatt élőben, online jelentkeznek majd be. A tréning angol nyelvű, a részvételhez angol nyelvtudás szükséges.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Startup, CEU