A mesterséges intelligencia segíthet a a hatékonyabb betegellátáson

A mesterséges intelligencia segíthet a a hatékonyabb betegellátáson
Új, mesterséges intelligenciára alapuló kutatást indít a GE Healthcare a hatékonyabb betegellátás érdekében. A cég Edison platformján futó új prediktív analitikai szoftveres megoldások hatékonyan segítik az egészségügyi személyzet kapacitásának tervezését, az egészségügyi berendezések optimális kihasználását, ezáltal csökkentve a várólistákat és egyúttal költségmegtakarítást is eredményezve az intézményeknek

A 3,35 milliárd forintos összköltségvetéssel megvalósuló projekt lehetőséget teremt a budapesti GE Healthcare fejlesztőközpont számára, hogy bővítse a globális piacokra fejlesztett mesterséges intelligencia alapú megoldásait A GE Healthcare mesterséges intelligencia alapú megoldásokkal foglalkozó magyarországi csapata, 2020-ban 4 termék és 10 kutatási projekten dolgozott, amelyet globális piacokra fejlesztettek.

A kormány támogatásával, 3,35 milliárd forintos beruházási összköltséggel megvalósuló fejlesztés új, globális piacokra fejlesztett mesterséges intelligencia alapú megoldások megvalósítását teszi lehetővé. A hazai szaktudásra építő, világszínvonalú kutatóközpont többek között olyan mesterséges intelligencia alapú digitális megoldásokat fejleszt, mint például a COVID-19 betegek hatékonyabb ellátását is segítő algoritmus, amely röntgenképek elemzésével segíti az orvosokat a lélegeztetőcső pontos pozícionálásában.

Az egészségügyi infrastruktúra a világon szinte mindenhol túlterhelt és létszámhiánnyal küszködik. Az ágazatban több millió szakember hiányzik, és 2030-ra a hiány várhatóan körülbelül 18 millióra növekszik a WHO számításai szerint. Az egyeztetett vizsgálati időpontoktól való távolmaradások, amelyek a páciensek számára fokozott egészségügyi kockázatot is jelentenek, éves szinten jelentős többletköltséget okoznak a diagnosztikai és ellátó intézményeknek. Ennek ellenére az egészségügy még soha nem fejlődött ennyire dinamikusan és alkalmazott intelligens megoldásokat, mint napjainkban. A COVID-19 válság rámutatott arra, hogy égető szükség van gyorsan, rugalmasan alkalmazható és digitalizált egészségügyi rendszerekre, amelyek új generációs eszközökkel ruházzák fel az egészségügyben dolgozókat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!