A kriptopiacaikat elsőként szabályozó országok lesznek a jövő nyertesei

A kriptopiacaikat elsőként szabályozó országok lesznek a jövő nyertesei
Egyre több országban épülnek ki a kriptokereskedelem törvényi feltételei. A Binance alapítója és vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ) szerint hosszú időre biztosíthatják be a versenyelőnyüket azok az országok, amelyek az elsők között részesítik jogszabályi védelemben a kriptopiac szereplőit, és teremtenek lehetőséget a technológiai innovációra. A nagy intézményi befektetők megjelenése a kriptopiacon a blokklánctechnológia széleskörű elterjedését fogja magával hozni a közeljövőben. CZ a Binance felhasználóknak címzett nyílt levélben értékelte a startup elmúlt hat évét.

Alapításakor, hat évvel ezelőtt, még csak 5 token volt elérhető a Binance kriptokereskedelmi platformján. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje ma már több mint 140 millió embernek biztosít hozzáférést több mint 600 tokenhez. A hatéves évforduló kapcsán a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao, akit a sajtóban általában csak CZ-ként emlegetnek, a Binance felhasználóknak címzett nyílt levélben foglalta össze az elmúlt évek mérföldköveit és kihívásait, megfogalmazva egyúttal a várakozásait a közeljövővel kapcsolatban.

A Binance-nak története során számos nehézséggel kellett megküzdenie: a hatóságok kezdetben akadályozták a tevékenységét, és eleinte csak jelentős veszteség mellett tudták biztosítani a startup továbbműködését. A legnagyobb kihívással 2019-ben és 2022-ben szembesültek, amikor hatalmas visszaesést szenvedett el a kriptoszektor. Mindazonáltal az iparág nagy port felvert csődjei a Binance-t szinte egyáltalán nem érintették: a 3AC, a Genesis és a Celsius felé semmiféle kitettsége nem volt a vállalatnak, az FTX-ből pedig már bő másfélévvel azelőtt kiszállt, hogy az összeomlás bekövetkezett volna. A Binance-t prudens befektetéspolitikája, a kriptopiac kimagasló stabilitása mellett elsősorban a felhasználók érdekeit messzemenően szem előtt tartó stratégiája óvta meg a nagy pénzpiaci és gazdasági válságoktól.

A vezető azt is hangsúlyozta levelében, hogy a Binance megalapítása óta támogatja a kriptopiac törvényes működési feltételeinek kialakítását célzó törekvéseket, és mindent elkövetett a jogszabályoknak megfelelő működés érdekében. Éppen ezért üdvözölte, hogy idén – a kriptopiac fellendülésével párhuzamosan – a szabályozás iránti törekvések is felerősödtek több országban és régióban. CZ annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a jobb és átláthatóbb szabályozás a tranzakciók számának további emelkedését és az innováció felerősödését fogja eredményezni ezekben az országokban.

„Teljesen egyértelmű, hogy azok az országok, amelyek elsőként szabályozzák a kriptopiacaikat, akár évszázadokban mérhető előnyre tehetnek szert azokkal az országokkal szemben, amelyek most késlekednek. Ezért sorsdöntő pillanathoz érkeztünk” – fogalmazott a vezető. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre több globális nagyvállalat (BlackRock, Citadel, Fidelity) dönt úgy, hogy saját platformokkal belép a kriptopiacra, ami tovább erősíti a technológia és az iparág elfogadottságát. Mivel sokszáz milliárd dollárnyi pénz felett rendelkeznek, az újabb intézményi befektetők megjelenése hatalmas mértékben fogja megnövelni a kriptopiaci kereskedelem volumenét.

Többek között az új wallet technológiáknak köszönhetően – amely révén a felhasználók még jobban képesek felügyelni a digitális pénzügyi eszközeiket – a decentralizált pénzügyi piacok (DeFi) folyamatosan bővülnek. Egyre több ember birtokol DeFi termékeket, illetve használ blokklánc-technológiát, így olyan platformokon tarthatják a pénzügyi eszközeiket, ahol a hagyományos pénzügyi intézmények egyáltalán nincsenek jelen. CZ jóslata szerint, a kriptoeszközök állománya tekintetében a DeFi hat éven belül túl fogja szárnyalni a centralizált platformokat (CeFi).

„Az elmúlt hat év bebizonyította, hogy a törvényi megfelelőség a legkevésbé sem akadálya az innovációnak. Büszkék vagyunk arra, hogy 17 országban engedélyezték és jegyezték be a tevékenységünket, ami jól mutatja az elkötelezettségünket a törvényes keretek kialakítása és a jogszabályoknak való megfelelés iránt. Hiszünk abban, hogy a törvények, különösképpen azok, amelyek a felhasználók védelmét szolgálják és támogatják az innovációt, elengedhetetlenek az iparágunk hosszútávú sikeréhez” – emelte ki a Binance vezetője.

A Binance 2017 óta számít a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének. A Binance platformján alapítása óta közel 4 millió NFT-t értékesítettek, a Binance Earn közel 20 millió ember számára jelent passzív jövedelemforrást, és 40 országban több mint 2,4 millió ember Binance Card-ot használ a kriptóban tartott pénze felhasználására.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!