A korai finanszírozás tönkre teheti a startupokat

A korai finanszírozás tönkre teheti a startupokat
Steve Blank a Lean ″Guru″ szerint jelenlegi szisztémák túl könnyen juttatják pénzhez a startupokat. Ez akár káros is lehet, mert kimarad a tapasztalat szerzés egy igen fontos fázisa.

A Lean Startup módszertan legnagyobb képviselője Stave Blank a blogján kifejtette, hogy sokat árthat a startupoknak, ha túl korán jutnak pénzhez. A startup ökoszisztéma egyik legbefolyásosabb véleményvezére szerint a túl korán megszerezhető pénzek torzíthatják a "fenntartható cégfejlődés" folyamatát azzal, hogy az alapítók nem szembesülnek számos akadállyal, s nem szerzik meg azokat a fontos tapasztalatokat, amelyek szükséges a vállalkozás későbbi esészséges működéséhez.


Blank kifejti bejegyzésében azt is, hogy sokan abba a tévedésbe esnek, hogy a pénzszerzés, az első befektetés megszerzése azonos a sikerrel, pedig az igazi munka pedig pont akkor kellene, hogy kezdődjön. A startup világ problémáinak megoldásaira jelenleg egész iparág épül, seed alapok, inkubátorok és accelerátor programok veszik el az első időszak nehézségeit a lelkes fiataloktól.

Blank, egy Shakespeare idézettel kezdi a bejegyzését, "Nem minden arany ami fénylik" írja az elismert startup szakember. A blogbejegyzést teljes terjedelemben átvevő Business Insider szerkesztői úgy tűnik pont az idézetet nem értették, ezért ez nem került át a sokak által olvasott gazdasági magazin oldalára.

Steve Blank gondolatait érdemes lenne megfogadnia a startup közösségnek világszerte, s az általa leírt problémát jobban megvizsgálni, hiszen a startup világ egyik alapvető problematikája pontosan az, hogy mikor kerüljön pénz a rendszerbe. Itthon a startupperek többsége azt gondolja, hogy nehézkesen és lassan jut pénzhez, a jelenleg működő finanszírozási megoldások rugalmatlansága miatt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!