7 országban 40000 idős ember ellátását fogja szervezni a magyar startup

7 országban 40000 idős ember ellátását fogja szervezni a magyar startup
A magyar egészségügyi startup, a Spirocco 2. helyen végzett az Európai Unió által finanszírozott GATEKEEPER projekt pályázatán, amire 23 országból 114 pályázat érkezett. A kiírás értelmében a cég által fejlesztett mobil alkalmazás az EU 7 országának 8 régiójában 40000 idős polgár ellátásának a szervezését fogja összehangolni egy nagyszabású klinikai kutatás keretében.

Az idős emberek egészségügyi ellátásának és életminőségének a biztosítása egyre nagyobb terhet ró számos európai ország ellátórendszerére. Az öregedő társadalmak egészségügyi rendszerei a hagyományos eszközökkel csak nehezen tudják biztosítani a szükséges erőforrásokat így nem csoda, hogy egyre több ország a digitalizációban látja a megoldást egészségügyi és szociális kihívásainak kezelésére.

A GATEKEEPER projekt fő célja, hogy 7 országban, 40000 idős polgár bevonásával indított klinikai kutatással bizonyítsa, hogy különböző digitális megoldások összekapcsolásával egy egészségesebb, független életet képes biztosítani az Európai Unió egyre idősödő népessége számára. A projekt megvalósítása során a gondozást igénylő idős vagy beteg emberek környezetében található egészségügyi szolgáltatókat, vállalkozásokat, nonprofit szervezeteket, valamint az ellátásban szintén résztvevő, nem professzionális segítőket, családtagokat, szomszédokat, önkénteseket egy dedikált platformon összegyűjti. Az egyes szereplőktől érkező adatok a Gatekeeper adatbázisba rendezi, majd egy mesterséges intelligenciával támogatott adatelemzést követően javaslatokat fogalmaz meg az ellátás hatékonyságának a javítása érdekében. A rendszer egyik sarkalatos pontja a érdekelt felek tevékenységének az összehangolása, az elvégzett feladatok monitorozása.

A Spirocco megoldása az ellátást igénylő idős vagy beteg embert helyezi a középpontba. Az általa megfogalmazott igényeket egyszerű formában vizualizálja és irányítja az ellátásban résztvevő szakorvosok, gondozók és családtagok felé, akik kompetenciájuknak megfelelően kizárólag a nekik címzett kéréseket kapják meg. A rendszer folyamatosan elemzi a beérkezett igényeket, méri a teljesítések hatékonyságát és javaslatokat tesz az erőforrások optimalizálására. Az alkalmazáshoz számos orvostechnikai eszköz is csatlakoztatható, melyek segítségével a szakemberek folyamatos kontroll alatt tudják tartani a felhasználó egészségügyi állapotát. A személyre szabott betegfelügyeleti rendszer a mérést követően automatikusan e-mail értesítést küld a mérés eredményéről a gondozott hozzátartozójának, igény esetén a kezelőorvosának. A mérési eredmények értékelése után a szakorvosok a platformba épített videóhívás segítségével beszélhetnek a gondozottal.

A COVID-19 járvány következtében Németországtól az Egyesült Királyságig számos kormány egészségügyi ellátási stratégiájában megjelent az informális gondozás és a telehealth szolgáltatások beépítésének szükségessége a nemzeti egészségügyi rendszerekbe. A Gatekeeper projektnek köszönhetően a Spirocco fejlesztése ez első sorból vághat neki az újraformálódó egészségügyi szektor meghódítására induló versenyben.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Startup, Spirocco