20 milliós befektetést kaphatnak a legjobb divat- és designipari startupok

20 milliós befektetést kaphatnak a legjobb divat- és designipari startupok
Idén ősszel már harmadik alkalommal indul el a HFDA Startup Program, amely a legígéretesebb fiatal divat-design startup vállalkozóknak nyújt díjmentes üzletfejlesztési képzést és akár 20 millió forintos befektetési lehetőséget. Elsősorban azokat az egyedi ötleteket keresik a programban, amelyek később nemzetközileg is megállhatják a helyüket.

Idén ősszel már harmadik alkalommal indul el a kreatív iparban dolgozókat és tanulókat célzó HFDA Startup Program a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA), a Startup Campus innovációs ügynökség és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures kockázati tőkealap-kezelő kezdeményezésében. A program elsősorban a legfrissebb nemzetközi ipari trendekre egyedi megoldásokat nyújtó divat és design innovációkat segíti piacra lépni.

„A képzés alapvetően azon a felismerésen alapszik, hogy már az egyetemi évek alatt születhetnek olyan innovációs ötletek, amelyekre hiánypótló vállalkozások épülhetnének, azonban tőkehiányból fakadóan nem látnak napvilágot. A kezdeményezéssel ezeket az ötleteket szeretnénk felszínre hozni és segítséget nyújtani a piaci elinduláshoz, csakúgy, mint 2019-ben az Alpha, illetve 2020-ban a MOKA, a Measure.me, valamint a S.w.e.d márkák esetében, akik a HFDA Startup Program során már befektetési ajánlatot kaptak” - emelte ki Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója.

Az utóbbi években egyre növekvő érdeklődés övezte a kezdeményezést, a 2020-as őszi programra több mint 60-an jelentkeztek. Akkor egyensúlyfejlesztő gyerekbútor, design falburkolat és egy mesterséges intelligenciára épülő alkalmazás is részesült befektetési ajánlatban. A HFDA Startup Programba bekerülő csapatok öthetes online vállalkozásfejlesztési képzést, üzleti és szakmai mentorációt kapnak, majd a program második szakaszába kiválasztottak további öthetes befektetési felkészítésben és akár 20 millió forintos kockázati tőkebefektetésben is részesülhetnek. Az inkubáció során a résztvevők olyan, a startup indításhoz szükséges elméleti és gyakorlati alapokat sajátíthatnak el tapasztalt szakamberektől, mint például az üzleti modell kidolgozása, pénzügyi tervezés, versenytárselemzés, piackutatás, valamint a piacra lépés stratégiájának kialakítása. Ezt követően szakmai mentorok és iparági szakértők segítik a vállalkozás finomítását, végül a legígéretesebb projektek a programot záró Demo Day-en prezentálhatják ötletüket 20 millió forintos befektetési ajánlat reményében.

„A divat és designipar jelentősége nemzetközi szinten évről-évre nő. A hazai innovációk jelentősen hozzájárulhatnak Magyarország gazdasági növekedéshez, mivel magas minőséget és hozzáadott értéket képviselnek, ám emiatt tőkeigényesek is. A Hiventures célja, hogy segítse a jelen és jövő újító elképzeléseit ebben a fontos szektorban és minél több nemzetközi sikertörténethez biztosítson stabil finanszírozási hátteret” – mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója.

A szervezők szeptember 6-tól november 1. éjfélig várják azon minimum két fős hazai és határon túli csapatok jelentkezését, akik valamilyen innovatív divat- vagy designipari ötlettel vagy prototípussal rendelkeznek olyan fókuszterületeken, mint például a fenntartható divat és design, gyártástechnológia, textilipari innovációk, belsőépítészeti megoldások, lakberendezés és bútorinnováció, szabadidős termékek, vagy akár az anyagtudományi, technológiai és informatikai innovációk.

A programra az alábbi linken lehet jelentkezni: https://www.startupcampus.hu/hfda

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!