Újabb rádiós pályázatokat bírált el a Médiatanács

Újabb rádiós pályázatokat bírált el a Médiatanács
Tovább sugározhat az eddig használt frekvencián a Kalocsai Rádió Bt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa május 7-i ülésén újabb rádiós frekvenciapályázatok esetében hirdetett nyerteseket.

A Médiatanács 2024. január 12-én pályázatot hirdetett a Kalocsa 100,0 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű használatára, mivel a jelenlegi szolgáltató médiaszolgáltatási jogosultsága 12 év után, 2024. július 5-én végleg lejár. Május 7-ei ülésén a Médiatanács az egyedüli ajánlattevő jelenlegi médiaszolgáltatót, a Kalocsai Rádió Bt.-t hirdette nyertesnek, amely a döntés értelmében tovább sugározhat a frekvencián július 6-a után is.

Panasz érkezett egy sportműsorszámra: az M4 Sporton március 3-án sugárzott OTP Bank Liga Ferencvárosi TC–Kecskeméti TE-mérkőzésen egy televíziónéző szerint a műsorvezető negatív megjegyzést tett a kezdőrúgást elvégző hölgy korára és a mezén szereplő feliratra. A mérkőzésen a kezdőrúgás lehetőségét egy hölgy születésnapi ajándékként kapta, ezért a mezén a neve és a születési dátumát kifejező szám is szerepelt. A hatósági ellenőrzés szerint a kommentátori vélemény nem volt pejoratív, sőt az összes releváns körülményt figyelembe véve inkább pozitív töltetű megnyilvánulásnak volt tekinthető, mint bántó megjegyzésnek. A testület megállapította, hogy a kifogásolt műsorrész kapcsán nem merült fel az emberi méltóság tiszteletben tartását előíró törvényi rendelkezések, valamint a korhatárbesorolásra vonatkozó szabályok megsértése, ezért nem indított eljárást.

A korhatárbesorolásra vonatkozó rendelkezések érvényesülése szempontjából kifogásolta egy néző a TV2-n március 31-én 18 óra 55 perctől sugárzott Next Top Model Hungary (1. évad 3. rész) és a 2024. április 1-jén 19 óra 30 perckor sugárzott Házasság első látásra (1. évad 11. rész) című műsorszámokat. A bejelentő szerint a médiatartalmakban előforduló alpári beszéd, szexuális, illetve pornográf tartalom káros hatással lehetett a kiskorú nézők érzelmi, értelmi, erkölcsi és szexuális fejlődésére. A TV2 mindkét műsorszámot III. korhatári kategóriába sorolta, és a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriának megfelelő időpontban sugározta. A Médiatanács elvégezte a műsorszámok vizsgálatát a gyermekek védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések érvényesülésének szempontjából, jogsértést nem tárt fel, így nem indított eljárást a médiaszolgáltató ellen.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!