Új műfaj születik: átélhető magazin

Új műfaj születik: átélhető magazin
A New York Times meghökkentő stílusú cikket jelentetett meg hasábjain. Film, hang és szöveg összhangja teszi teljessé az élményt. Új műfaj születik.

Nem is igazán van még neve, de ha engem kérdezne valaki interaktív történet mesélésnek, átélhető magazinnak nevezném a New York Times által megvalósított műfajt. Az újságírást sirató, nyomtatott magazinok halálhírét keltő szakértők és olvasók mostantól egészen új élménnyel gazdagodhatnak egy ilyen cikken keresztül.

Rengeteg munka van a most megjelent összeállításban, s a szöveg mellett képek, videók, infó és magyarázó grafikák, hangok támogatják az amúgy is erős tartalmat. A tartalom tökéletes harmóniában áll össze, éppen csak a végtelen óceán illatát nem érezni a monitoron közvetített bennfentes beszámolóban.


A rövid videó bevágások a teljes képernyőn olyan érzést keltenek, mintha ott lennénk, velünk történne meg a cikk érdekességét szolgáltató Fülöp Szigetek környékén felkutatott téma. A parányi szigeteken lakó helyiek, a zátonyra futott hajón élő halászok életének mindennapjaiba pillanthatunk bele. Olyan mintha egy nagy távcsövön keresztül közvetlenül egy elzárt világba tekinthetnénk bele. Nincs többé kicsi kép, meg bélyegalbum méretű videó, nagy felbontás, kép hang, és grafika minden mennyiségben.

A szöveget, Jeff Himmelman írta, a fotókat és a néhány másodperces videókat Ashley Gilbertson készítette, de további 8 ember segítette az anyag létrejöttét plusz egy szerkesztő. Látszik a jövő. Szebb, látványosabb és emberközelibbek lesznak hamarosan az online magazinok. Új és átélhetőbb média születik éppen, amely téma választásától függ majd, hogy mennyire ismerjük majd meg a világot. Szívesen csinálnék ilyen anyagokat, ha a hazai online újságírás eljutna idáig.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!