Ötből egy gyerek nem érzi magát biztonságban az interneten

Ötből egy gyerek nem érzi magát biztonságban az interneten
Ez derült ki az InternetMost nevű kutatásból. Aktuális téma ez napjainkban, nem csak azért mert február 9. a biztonságos internet világnapja, hanem azért is, mert a digitalizáció eddig nem látott mértékben vált mindennapjaink részévé a 2020-as évben.

Sokszor felnőttként is találkozhatunk a világhálón olyan tartalmakkal, vagy érhetnek minket olyan atrocitások az online térben, amelyekkel még sok évvel a hátunk mögött is nehéz megbirkózni. Nem beszélve az internethasználók legfiatalabb generációjáról, akik lelki fejlődésére nagyban kihathat egy-egy negatív tapasztalat. Ők a digitális bennszülöttek, akik bár együtt nőnek fel a digitális technológiákkal, kíváncsiságuk és felelősségtudatuk hiánya miatt könnyen kerülhetnek veszélybe is.

Az online biztonság kialakításában hatalmas felelőssége van a szülőknek is. A Family Online Safety Institute (FOSI) friss jelentése szerint hozzáállásuk a témához korosztályonként változik. Míg az ún. „baby boomer” generáció 57%-a véli úgy, hogy a gyermekek online biztonságát illetően a szülőké a legnagyobb felelősség, addig az X generációsok 43%-a és az Y generáció csupán 30%-a van hasonló állásponton.

A kutatás igazolja azt is, hogy a 7-11 éves gyerekek szüleire a leginkább jellemző, hogy valamilyen online biztonsági eszközt vetnek be a védelem érdekében, hiszen ennél a korcsoportnál a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy nem a korosztályuknak megfelelő tartalmakkal találják szembe magukat az interneten.

A különböző szülői eszközök használata mellett természetesen a biztonságtudatos nevelés és a példamutatás is kulcsfontosságú. Beszélgessünk a gyermekekkel nyíltan és őszintén, így a koruknak megfelelő információkat átadva kialakíthatjuk biztonságtudatukat. Ehhez remek kiindulópontot nyújt az ESET családi oldala, ahol a szülőknek szóló edukatív tartalmak mellett játékos videókat is találhatunk, amelyekkel közelebb hozhatjuk a gyermekekhez az internetes biztonság témakörét.

Az ESET szakértői négy gondolatébresztő tanácsot nyújtanak a szülők számára:

1. Nem a tiltás a megoldás!

Tartsuk szem előtt, hogy a fiatalok számára az internet már élettérré vált, és a járvány hatására még nagyobb szerepet kapott az életükben. Jelenleg az online tér a kapcsolattartás, a tanulás és a kikapcsolódás helyszíne is számukra, ennek minden előnyével és negatívumával együtt.

Közösen, a gyerekekkel együttműködve állítsunk fel szabályokat, amelyeket rendszeresen ellenőrizzünk is.

2. Óvatosan a közösségi médiával!

Bár a legtöbb social media felületen a regisztráció életkorhoz kötött (általában 13 év), hazánkban a 10-18 éves gyerekek 88%-a jelen van a közösségi oldalakon. Pedig nem véletlen a korhatár, hiszen ebben a korban már-már kialakul a gyerekek személyisége és az a képességük, hogy helyén tudják kezelni a külvilág visszajelzéseit. Fontos azonban, hogy mindig nézzük át a különböző közösségi platformok által kínált adatvédelmi beállításokat, állítsuk privátra a gyerekek profiljait, illetve beszéljük át azt, hogy milyen információkat, tartalmakat szabad megosztaniuk magunkról ezeken a felületeken.

3. Vegyük észre a zaklatást!

Az UNICEF aktuális felmérése szerint Magyarországon a 10-18 éves gyerekek 20%-át érte már online bántalmazás (cyberbullying). Ennek felismerését nehezíti a szülők számára az, hogy a cyberbullying jelei könnyen összetéveszthetők a kamaszkori gondokkal, ezért sok szülő nem is szerez tudomást a problémáról. Intő jel lehet az étvágytalanság, alvászavarok, esetleg a súlyingadozás. Online bántalmazásra utalhat továbbá az iskolakerülés, az érdeklődési kör elvesztése vagy a különböző közösségi profilok letörlése is.

4. Programba zárt segítség

A különböző szülői felügyelet szoftverekkel gyermekbarát módon védhetjük meg a gyermekeket az internet káros oldalától, amikor épp nem lehetünk mellettük. Az ESET Parental Control alkalmazásával például megakadályozhatjuk a felnőtteknek szóló vagy erőszakos tartalmak elérhetőségét, illetve korlátozhatjuk, hogy milyen alkalmazásokat és mennyi ideig használhatnak a készülékükön. A gyerekek kérhetik a letiltott weboldalak feloldását vagy éppen extra használati időt is igényelhetnek szüleiktől az alkalmazáson keresztül.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: ESET, internet, gyerek