Összehangolt gyűlöletkampány indult Meghan Markle ellen

Összehangolt gyűlöletkampány indult Meghan Markle ellen
Egy Twitter-fiókokat elemző jelentésből derült ki, hogy Meghan Markle online abúzus áldozata lett. A párra irányuló gyűlölködő kommentáradat 80 százaléka Markle-nek szólt.

Nagy port kavart a közelmúltban Harry herceg és felesége, Meghan Markle kivonulása a királyi családból. Elmondásuk szerint a döntéshez nagyban hozzájárult a közösségi média toxikus légköre és a feléjük áramló online gyűlölködés.

A közösségi finanszírozásból fenntartott Bot Sentinel, mely kifejezetten az online zaklatás és a szándékos félrevezetés ellen lett létrehozva, 114 ezer olyan tweetet vizsgált át, melyben a sussexi hercegi párt megemlítették – írja a hvg.hu.

A jelentésből kiderült, hogy a pár valóban online zaklatás és szándékos félrevezetés áldozata lett a Twitteren. A gyűlölködő, sok esetben rasszista posztok 80 százaléka az egykori hercegnére irányultak, de az is kiderült, hogy a kommentek 70 százaléka ugyanattól a 83 felhasználótól érkezett. A Bot Sentinel azt is kiszámolta, hogy a bejegyzések körülbelül 17 millió felhasználót érhettek el.

Christopher Bouzy, a Bot Sentil alapítója szerint összehangolt támadásról van szó, melyek nem robotok generáltak, hanem valós személyektől érkeztek.

„ez a kampány olyan emberektől jön, akik tudják, hogyan kell manipulálni az algoritmusokat, a Twittert, hogy radar alatt maradjanak és ezzel elkerüljék a lelepleződést és a (fiókjuk) felfüggesztés(é)t. Az összetettségnek ez a szintje olyan emberektől jön, akik tudják, hogy csinálják ezeket a dolgokat, akik fizetve vannak azért, hogy ezt csinálják” – nyilatkozta Bouzy.

Hozzáteszi, hogy hasonló összehangolt, már-már kampányszerű támadással még nem találkozott, ebben az esetben ráadásul az indíték sem egyértelmű.

A Bot Sentil elemzésének nyilvánosságra kerülését követően a gyűlöletáradat valamelyest visszaesett.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!