Óriási felbontású video a Youtube-on

A 4K felbontással eddig titokban kísérletezett a videómegosztó, de a CES alkalmából most lehullott a lepel a nagy felbontású videózás jövőjéről is.

A héten várhatóan elég sok technológiai újdonság kerül majd a Digital Hungary hasábjaira, mivel a CES Las Vegasban meghatározhatja az idei okostelevíziózási trendeket is. Persze lesz majd szó az új számítógépes és tabletes trendekről, az okos eszközök új generációiról és hasonlókról, de aktuálisan egy a Youtubon taláható videó borzolja a kedélyeket világszerte.

Nekem valószínűleg nem ártana azonnal lecserélni a vidókártyámat, mert csúnyán nem bírja a Youtube-ra felkerült House of Cards filmtréler felbontását a gépem. A Netflix által elhelyezett videó konkrétan a HD minőség alsó határához képest (720p) háromszoros felbontást (2160p) prezentál. Elképesztő minősége azonban számomra egy átlagos gépen egyáltalán nem élvezhető. 

A Google bejelentése szerint olyan hardware gyártókkal dolgoznak együtt az új minőségű videózás megteremtésén mint az Intel, a Broadcom, a Marvell, a Samsung, a Sharp, a Toshiba, a LG, a Panasonic és a Sony. A rossz hír, hogy dobhatjuk ki a gépünket és vehetünk új vasakat, ha ilyen felbontású filmeket szeretnénk nézegetni. Ja és ha a processzorunkat és a grafikuskártyánkat kidobtuk majd a merevlemezeket is cseréljük, mert az új formátum elképesztő mennyiségú helyet fogyaszt majd ezeken. B terv, hogy várunk egy évet és az okostévék majd képesek lesznek lejátszani az ilyen jellegű digitális tartalmat is. Jelenleg a TV-m felbontása erre alkalmatlan, szóval azt is lehet cserélni.

A Netflix bejelentése szerint a House of Cards lesz az első, ilyen elképesztő felbontásban. Megjelenése 2014. februárra várható. A videó egyébként többféle HD minőségben is lejátszható a titok nyitja az alul látható kis fogaskerék.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!