WIFI a kábelen? Újabb kihívás a mobilszolgáltatóknak is.

WIFI a kábelen? Újabb kihívás a mobilszolgáltatóknak is.
Új ügyfeleket is szerezhetnek a kábelszolgáltatók, ha internet-szolgáltatásaikat vezeték nélküli rendszeren is továbbítják a felhasználóknak. A wi-fi már az IPTV közvetítésére is használható, de a technológia még kiforratlan. Azért nem árt odafigyelni, komoly változásokat hozhat a kábeles és az internetes piacon

Internetezés a közelben lakó felhasználók modemjén, wi-fin keresztül? A sajátos ötlettel egy holland kábelszolgáltató rukkolt elő, akik a céljuk eléréséhez minden ügyfelüknek WiFi-s kábelmodem gateway-t adtak, amiben sávszélesség el van különítve a kívülről érkező netezőknek. A felhasználóik így anélkül léphetnek be egymás hálózatába, hogy lelassítanák a fogadó fél webes forgalmát.

A hazai szakértők is látnak ebben lehetőséget. „De inkább csak olyan helyeken, ahol sokan fordulnak meg és hosszabb-rövidebb ideig várakoznak, így például forgalmas tereken vagy stadionokban, esetleg a nagyvárosok központjában” – jegyzi meg Gróf Róbert a Kábelkon ügyvezető igazgatója.

Újszerű megoldásokért azonban nem kell a határon kívülre menni. Már itthon is körvonalazódik egy új hálózati infrastruktúra ötlete. „A tervek szerint mivel a póznák már úgyis ki vannak bérelve, a kiépített koaxiális hálózaton pedig egyébként is van teljesítmény fölösleg, a jövőben a megfelelő helyeken kábelmodemeket telepítenénk a póznákra, amelyekhez intelligens access pointokat csatlakoztathatunk” – meséli az internet-szolgáltatás kiterjesztésének egyik lehetséges módját Povázsai László a Sinus-Networks Kft. kereskedelmi vezetője.

De ha újszerű megoldásokról van szó, egyre gyakrabban merül fel a kérdés: a TV-s csomagokat lehet és érdemes-e wi-fin keresztül továbbítani. Az üzletági szereplők körében megoszlanak a vélemények. Gróf Róbert szerint a technológia nem erre lett kitalálva és ez az irány zsákutca. Szemerdák Péternek a SzemerNet ügyvezető igazgatójának az ellenvéleménye szerint viszont a jelenlegi hálózatok kiépítése meglehetősen költséges, ami miatt komoly lehetőségek vannak egy olyan megoldásban, aminél nem csak olcsón, de gyorsan is kiépíthető az adott szolgáltatás.

Mindenesetre wi-fivel egyelőre nehéz állandó magas adatsebességet biztosítani a mobil készülékekre, ami miatt ezen a csatornán az IPTV széleskörű elterjedése korlátokba ütközik - akárcsak a mobilnet esetében. Ahogy Povázsai László is kifejtette ahhoz, hogy a dinamikusan változó vételi szinthez megfelelően lehessen alkalmazkodni, úgynevezett over-the-top television megoldást kellene alkalmazni, amely képes dinamikusan változó felbontású stream-ek előállítására és kezelésére, de ez az eljárás egyenlőre még nem terjedt el. Hogy mikor válhat a wi-fis IPTV tömegmegoldássá azt nehéz megjósolni, mert ez nem csak az átviteli, de a különböző adat tömörítési technológiák fejlődésétől is függ.

De ha a wifi a kábel TV-ket egyelőre nem is váltja ki, az internet-szolgáltatások továbbításánál már nagyon is piacképes alternatíva. Az ára miatt is jó módszer az új ügyfelek szerzésére, mivel nem kell modemet beszerelni vagy üzembe helyezési költséget fizetni a bevezetésekor. Főleg víkendházas környezetekben népszerű, ahol a tulajdonosok az otthoni net-előfizetés mellett már nem akarnak újabbat vásárolni a nyaralóhoz. A mobilnetnél viszont rugalmasabb: szinte már ingyenes konstrukciók is kialakíthatók a megfelelő korlátozások mellett. Például akad olyan szolgáltatás is, ami a felhasználó választásától függően csak reggel vagy épp csak este érhető el. De általában is elmondható, hogy wi-fi-vel gyorsan, egyszerűen és olcsón fedhetőek le nagyobb területek, a szolgáltatáshoz pedig több akár párhuzamosan is üzemelő előfizetési csomagot lehet kidolgozni, az ingyenes hot-spot szolgáltatástól a korlátlan szélessávú kapcsolatig.

De a szolgáltatások fejlesztésében pusztán az üzletági összefogás is segíthetne. Az Egyesült Államokban például olyan együttműködés alakult ki a szolgáltatók között, aminek köszönhetően a cégek kiszolgálják a konkurensek ügyfeleit is, amennyiben azok az ő területükön járnak. Így a szolgáltatók kevésbé vannak helyhez kötve. Hasonló össze dolgozásról ugyan voltak itthon is egyeztetések, de ezek rendre zátonyra futottak.

 

Devecsai János

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Devecsai János

Szabadúszó újságíró