Túrák Magyarországon: Mecseknádasdi Schlossberg-templomrom és a barokk kastély

Túrák Magyarországon: Mecseknádasdi Schlossberg-templomrom és a barokk kastély
A Schlossberg-templomrom és a Barokk Püspöki kastély Mecseknádasdon A hegyek közt eredő, régebben mindig bővizű Öreg- vagy Rák-patak (ma Réka-pataknak hívják) a lapos részeken kiterjedt nádas-zsombékos területekkel volt körülvéve.

Erre utal, hogy a települést a legkorábbi okmányokban is e környezeti jellegzetesség alapján alkotott névvel illették. A XIV. századi templom padlószintje alatt és a déli mellékhajó keleti végén kívül egy nagyobb méretű, XI–XII. századi vár állt. Alaprajzát a későbbi középkori és török időkben történt átépítések miatt pontosan nem lehetett megállapítani. A templomot kerítőfal övezte, amelyen belül a nyugati homlokzat előtt egy négyzet alaprajzú, két sarok-támpillérrel erősített szabadon álló torony volt.

Pécs 1543. évi elestével Nádasd is török kézre került, és egészen 1686-ig állt a hódítók fennhatósága alatt. A gótikus templom szentélyének falmaradványaiból például a törökök dzsámit alakítottak ki. Zrínyi Miklós 1664-es téli hadjáratában felgyújtotta és elpusztította a török nevezetesebb katonai erősségeit, Mohácsot, Szászvárt, Babarcot, Dunaszekcsőt és Nádasdot. A nagyharsányi győztes csatát követően (1687. augusztus 12.) a Dél-Dunántúl is felszabadult a török fennhatóság alól. Az 1721 évi Canonica Visitatio-ban a következőket olvashatjuk: A falun kívül kelet felé a hegy tetején látható egy nagyszerű épület hatalmas templommal. A templom hajóját oszlopok három részre osztják. Jelenleg a késő gótikus templom maradványai láthatóak a török kori átépítések nyomaival, a korábbi épületek a föld alatt rejtőznek.

A korabeli források szerint az idetelepített németek első házaikat a középkori templom környékén építették fel. A Havas Boldogasszony-kápolna Klimó György püspök barokk nyaralójának szomszédságában épült föl 1770-re. A Püspöki-kastély 1751 és 1753 között épült, Barokk stílusban. A kastélyhoz arborétum is tartozott, mely sajnos mára már nem látható. Az épületet később iskolaként, illetve könyvtárként hasznosították a 20. században. Az új iskola megépítése óta üresen áll, majd visszakerült egyházi tulajdonba. Pedig még Liszt Ferencet is vendégül látták itt.

Felhasznált irodalom: https://varlexikon.hu/mecseknadasd-schlossberg https://www.mecseknadasd.hu/a-falu-tortenete

További túravideók itt érjhetők el: https://turakmagyarorszagon.hu

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!