Túrák Magyarországon: Az őszi álmát alvó Vértes

Túrák Magyarországon: Az őszi álmát alvó Vértes
Szeretnénk más perspektívából megmutatni a Haraszt-hegyet és környezetét.

Szeretnénk más perspektívából megmutatni a Haraszt-hegyet és környezetét. November végére a cserszömörcés karsztbokorerdő már elveszítette őszi színpompáját. 0:24-től a Haraszt-hegy fölött repülünk. Ez az a vonulat, amitől a tanösvény nevét kölcsönözte. Az országban csak itt előforduló keleti gyertyános karsztbokorerdő tűnik fel a völgyben (Balog-völgy) a felvétel jobb oldalán. 0:29-től jobbról a Balog-völgyi-odú fehér tömbje közeledik, az irtásrét alatt. 0:32-nél a Kerek-hegy felett fordulunk lassan, és feltárulkozik a gímszarvasok által kedvelt tisztás a fennsíkon. 0:41-től szintén a felvétel jobb oldalán sejlik fel a dombhátakon a szárazságtűrő molyhos tölgyes.

A gerincek mentén élesen vált a mikroklíma, erdős oldalra és dolomit sziklagyepekre szabdalva a tájat. A tanösvény bejárása másfél - háromórás program, a táv mindösszesen 3,5 km. Az ösvényről letérni nem szabad, a vadcsapások ne tévesszenek meg bennünket, nem kijelölt ösvények. Bár csalogatóan vezetnek felfelé, nem kell letérnünk a tanösvényről, mert az a Vértes legszebb panorámáit ejti útba. A barlangok megközelítése tilos és tavasszal nem is etikus, mert felváltva költ bennük/előttük az uhu.

A geológiai látnivalók mellett a vegetáció is különleges, a tagolt, változatos tájhoz alkalmazkodott, ezért erősen mozaikos, diverz, szárazságtűrő mediterrán növényzetet figyelhetünk meg.

Köszönettel tartozunk a zenei aláfestésért a szerzőknek és a jogtulajdonosoknak, amiért engedélyezték a felhasználást: Max Richter, Louisa Fuller, Natalia Bonner, John Metcalfe, Philip Sheppard, Chris Worsey - On the Nature of Daylight

További túravideók: https://turakmagyarorszagon.hu

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!