Túrák Magyarországon: Air Race Balaton, Zamárdi

Túrák Magyarországon: Air Race Balaton, Zamárdi
Az utolsó magyarországi Air Race 2019. július 13-14-én a Balaton felett került megrendezésre. Rövid zenés beszámoló a fordulatokban bővelkedő eseményről.

13. alkalommal, utoljára rendezték Magyarországon a Red Bull Air Race sebességi műrepülő világbajnokságot.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a Balatoni helyszín sokkal izgalmasabb és kellemesebb, mint korábban Budapest belvárosa. Nagyobb a tér, nincs akkora sorban állás, zsúfoltság, mégis közelebb kerülünk a felfújható pilonokhoz. Az sem okoz gondot, ha a versenypálya egyik végétől elsétálunk a másikig, közben sem maradunk le semmiről, mert a partról jól belátható a terület. Nem csoda, hogy a valaha tapasztalt legjobb hangulatú, legbarátságosabb futamként éltük meg a rendezvényt, annak ellenére is, hogy az időjárás nagyban átalakította a programot.

Nem csak a közönség, de a pályatervezők is elégedettek voltak, mert szabadabban gondolkozhattak, izgalmasabb, gyorsabb pályát építhettek ki a korábbiaknál. Különlegesnek számít a magyarországi futamok történetében, hogy a végpont két és fél kör után a pálya közepén található. A vihar a szentkirályszabadjai bázisrepülőteret sem kímélte, az olasz versenyző az első napon alig talált vissza a heves esőben, míg Zamárdiban a közönség napsütésben nézhette a kivetítőn a szentkirályszabadjai állapotokat.

A fantasztikus tihanyi panoráma bőven kárpótolja a vendégeket a főváros patinás épületei közötti forgatag hiányáért.

A Red Bull Air Race nem csak Magyarországtól búcsúzik. Szeptember 7-8-án, több, mint 90 verseny után Csibában, Japánban rendezik meg az utolsó futamot, és ezzel a Red Bull végleg befejezi a versenysorozatot.

Az első Air Race futamok 2003-ban kísérleti jelleggel kerültek megrendezésre. A Tököli Repülőtér akkor kiváló helyszín volt a szárnyait bontogató verseny sorozat kipróbálásához. Az akkor látottakhoz képest sokat változtak a kapuk és maga a verseny is. 13 futam került megrendezésre Magyarországon tököli, budaörsi és budapesti helyszínekkel, de elmondható, hogy - talán a kísérleti, szerveződő fázisa miatt - a 2003-as tököli és a 2019-es Balatoni futam volt a legbarátságosabb hangulatú, kellemes, nyitott közönséggel. A műrepülésnek ez a formája az időjárás ellenére méltó módon búcsúzott el Magyarországon.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!