Több mint 600 ezer facebookozó adatai szivárogtak ki

Több mint 600 ezer facebookozó adatai szivárogtak ki
Bíróság elé viszi Mark Zuckerberg a Voyager Labset, miután az izraeli székhelyű, mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatásokat értékesítő cégről kiderült, hogy hamis Facebook-profilokat használtak arra, hogy személyes és bizalmas adatokat gyűjtsenek be különböző Facebook-felhasználóktól.

Korántsem ez az első eset, hogy Mark Zuckerberg milliárdos vállalkozásának, a Metának valamilyen adatszivárgással kell szembenéznie – és vélhetően nem is ez lesz az utolsó –, az esetekből mégis az látszik, hogy az amerikai cég semmit sem tanul - írja az index.hu. Mint arról korábban az Index is beszámolt, nemrégiben az ugyancsak a Meta tulajdonában lévő WhatsAppnak kellett egy méretesebb adatszivárgással szembenéznie, minek következtében 500 millió felhasználójuk személyes adatai – köztük magyar felhasználóké is – veszélybe kerültek.

A múlt év novemberében történt eset már épp kezdett lecsengeni, amikor idén januárban a Meta egy több mint 1500 oldalas vádirattal az izraeli Voyager Labs elé állt.

Zuckerberg vállalata szerint a mesterséges intelligenciával foglalkozó cég több mint 38 ezer hamis Facebook-felhasználói fiókot hozott létre és használt fel, hogy az egyik saját fejlesztésű szoftverükkel karöltve megközelítőleg 600 ezer Facebook-felhasználó profiladatait nyerjék ki. A szoftver olyan adatokhoz jutott hozzá, mint például a felhasználók bejegyzései, az általuk kedvelt posztok listája, a barátaik listája, a megosztott fényképek, a különböző hozzászólások listája, valamint a kedvelt és követett Facebook-oldalak és csoportok listája.

Az alperes úgy tervezte kémszoftverét, hogy az elrejtse jelenlétét és tevékenységét a Meta és mások elől, a kinyert adatokat pedig haszonszerzés céljából később eladja és licencelj – olvasható a Meta által benyújtott vádiratban.

A Meta szerint az ügyben elsősorban kaliforniai tartózkodási hellyel ellátott felhasználók, valamint nonprofit szervezetek, egyetemek, hírmédia-szervezetek és egészségügyi intézmények voltak érintettek, azonban az Egyesült Államok fegyveres erői, valamint helyi, állami és szövetségi kormányzati szervek alkalmazottjai, továbbá főállású szülők, nyugdíjasok és szakszervezeti tagok is a célkeresztben voltak.

Az izraeli székhelyű Voyager Labs a mesterséges intelligenciával az ezekről a helyekről begyűjtött adatokat arra használta, hogy feltérképezze a kapcsolatokat, valamint esetleges összefüggéseket keressen ezek között. Ezek mellett számos esetben sikeresen azonosította a követett személyek földrajzi helyzetét és egyéb személyes adataikat is, melyeket a cég ezek után különböző „közbiztonsággal megbízott ügynökségeknek” adott tovább az Ars Technica fogalmazása szerint.

Az ilyen körökben végzett munkáját egyébként maga a Voyager Labs sem titkolja, weboldalukon ugyanis pontosan ezekkel a szolgáltatásukkal hirdetik magukat.

A Voyager Labs a világ egyik vezető, mesterséges intelligencián alapuló nyomozómegoldása, mely világszerte lehetővé teszi a cégek számára, hogy mélyreható vizsgálati betekintést nyerjenek különböző szervezetekről, egyénekről, csoportokról és témákról. Saját fejlesztésű AI-technológiánk lehetővé teszi, hogy könnyedén elemezzen hatalmas mennyiségű információkat, valamint a nyílt, a deep, illetve a dark weben fellelhető adatokat, ezek mellett pedig segít abban, hogy megértse az összefüggéseket és az emberi interakciókat, illetve hogy rejtett vagy ismeretlen kapcsolatokat tárjon fel – fogalmaz saját weboldalán a cég, ahol később azt is hozzáteszik, hogy különböző kormányzati és bűnüldöző szervek, valamint a magánszektor ügyfelei is élvonalbeli technológiájukat használják már. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Facebook, Adat