Több mint 122 millió forinttal támogatja a rádiós műsorokat és a közösségi szolgáltatókat a Médiatanács

Több mint 122 millió forinttal támogatja a rádiós műsorokat és a közösségi szolgáltatókat a Médiatanács
Összesen 33,7 millió forintot kapnak közösségi szolgáltatók modern technikai megoldásokra és eszközökre és 88,5 millió forintot rádiók műsorkészítésre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti döntése szerint. A grémium nyertest hirdetett két vidéki frekvencián, és elvégezte több pályázati ajánlat alaki és tartalmi vizsgálatát.

Összesen több mint 122 millió forint rádióknak és közösségi szolgáltatóknak

A Médiatanács közösségi médiaszolgáltatók támogatására kiírt műszaki pályázatának idei második fordulójában a nyertesek összesen 33,7 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang-, fénytechnikai berendezések és műsorjel-átviteli, illetve informatikai eszközök vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott a Soltvadkerti TV, a mórahalmi Móra-Net TV, a TV Budakalász, a Zemplén TV, a Füred TV, a KisDuna TV Dunaharaszti, a ládbesenyői Irány TV, az RTV Szekszárd és a fővárosi Hegyvidék Televízió. A közösségi rádiók közül a budapesti Trend FM, míg a kisközösségieknél az Első Pesti Egyetemi Rádió kap segítséget.

Huszonhárom rádió huszonhét műsora jutott összesen 88,5 millió forinthoz a Médiatanács hírműsorok, tematikus és közérdekű szolgáltató magazinműsorok készítését ösztönző 2021-es pályázatának harmadik fordulójában. Hírműsorokat készíthet a soproni, a veszprémi és a keszthelyi Rádió 1, a miskolci Rádió M, az orosházi Mega Rádió, a békéscsabai 98.4 Mega Rádió, a Rádió Most Kaposvár, a kalocsai KORONAfm100, a székesfehérvári Táska Rádió, a nyíregyházi Európa Rádió, a gyöngyösi MaxiRádió és a fővárosi Manna FM. Szolgáltató magazinműsorok kategóriában sikeresen pályázott a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a pécsi, a nyíregyházi és a zalaegerszegi Rádió 1, a hódmezővásárhelyi Rádió 7, a kecskeméti Gong FM, a kapuvári Rábaköz Rádió FM94,5, a tiszakécskei Aktív Rádió 102.2, a miskolci Csillagpont Rádió, a szegedi Rádió 88, a sátoraljaújhelyi Zemplén FM 104,9 és a Tamási Rádió. Tematikus magazint készíthet a támogatásból a székesfehérvári Magyar Katolikus Rádió, a kiskunfélegyházi Rádió Smile és a budapesti 90.9 Jazzy Rádió.

Médiafelügyeleti döntések

Kiegyensúlyozottsági kérelem alapján folytatott le eljárást a Médiatanács, melyben a kérelmező kifogásolta, hogy sem az M1 szolgáltatója, sem az MTI nem számolt be az általa tartott sajtótájékoztatóról. A Médiatanács határozatában a kérelmet elutasította, mivel a kérelmező nem egy konkrét tájékoztatással kapcsolatban hiányolta ellentétes véleménye közzétételét, hanem a közszolgálati médiaszolgáltató hírszerkesztési gyakorlatát kifogásolta, azonban ilyen esetben hatósági beavatkozásra nincs lehetőség. Az MTI hírügynökségi tevékenysége kiegyensúlyozottsági eljárásban nem vizsgálható.

Egy ugyancsak az MTI hírügynökségi tevékenységét kifogásoló bejelentés alapján nem indított eljárást a grémium, mivel nem merült fel olyan rendelkezés megsértése, amely a hatóság hatáskörébe tartozik.

Rádiós pályázatok

A tanács nyertest hirdetett a Tapolca 101,8 MHz és a Veszprém 94,6 MHz helyi frekvenciák pályázatain: mindkét esetben a nyertes az egyedül jelentkező Katolikus Rádió Zrt. A frekvenciákat közösségi jelleggel használhatja a szolgáltató. A testület elvégezte a helyi Sopron 104,6 MHz és a Komló 91,4 MHz felhívásaira beadott ajánlatok alaki, valamint a Szolnok 102,4 MHz kapcsán érkezett pályázati ajánlat tartalmi vizsgálatát: előbbi két eljárásban nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, utóbbinál felvilágosítást kért a Best Radio Kft.-től. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a szolgáltatók. A grémium véglegesítette a Szeged 87,9 MHz körzeti, kereskedelmi jellegű rádiós lehetőség pályázati felhívását is.

A szolgáltató kérelmére hozzájárult a tanács, hogy a Karc FM Média Kft. az eredetileg meghatározott időpontnál később, január 24-éig kezdje meg adását több vidéki jogosultságán.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Médiatanács, NMHH