Több Cápát is visszadobtak a vízbe

Több Cápát is visszadobtak a vízbe
A 11. adásban Balogh Levente „álommelót” ajánlott, miközben az egyre felkészültebb és leleményes vállalkozók két esetben is visszautasították a Cápák üzleti ajánlatait.

Ugyanúgy csillog, mint az igazi

Feil Róbert egy ékszerész család sarja. 100 millió forintért jött a Cápák elé, azzal a céllal, hogy Magyarországon elsőként és Európában is az elsők között foglalkozzon és kereskedjen mesterséges gyémánttal (Artidia). Laboratóriumi körülmények között előállított, ugyanolyan keménységű és ugyanúgy szénatomokból álló ékszerek jelenleg fele annyiba kerülnek, mint a természetes darabok, ezt szeretné a fiatal vállalkozó megfordítani. Antwerpenben veszik az alapanyagokat és Magyarországon készítik el az ékszereket. Moldován András foglakozott korábban ékszerekkel, de a vállalkozó személye nem tudta meggyőzni ajánlattételrről, Balogh Petya pedig egyenesen irtózik a „véres” gyémántoktól és a hiúságból hordott, csillogó széndaraboktól. A Cápák végül nem szálltak be az ékszer-bizniszbe.

Vegán takarítás?

Műanyagmentes tisztítás, papírzacskós tablettákkal. Ez a Cleanspire, amit Chrobák Adrián álmodott meg – ballagási pénzből – társával, aki a felvétel napján épp az Egyesült Államokban járt üzleti úton. 30 millió forintért érkezett, hogy bővíthessék csapatukat és gyártói kapacitásukat. A fiatal vállalkozó Balogh Petyát rögtön be is fogta takarítani. A Cleanspire termékcsalád olcsóbb, környezettudatosabb és kevesebb helyet foglal, mint a versenytársak termékei, ez utóbbi tulajdonság főként a nagyobb takarítócégek raktározás-kapacitásai miatt válik érdekessé. A Cápákat meggyőzte Adrián felkészültsége és szakmai rálátása, Lakatos István pedig egy igazán extra ajánlattal állt elő: egy forintot nem fizet, de mekkora részesedést kap, ha a piacon lévő legnagyobb céget „megszerzi” neki? A vállalkozó, aki „ajtónyitásért érkezett” elutasította az ajánlatot, amire Moldován András rögtön tett egy fél ajánlatot, 15 millió forintért 20% üzletrész, amihez Lakatos István is társult. Balogh Levente egy még kedvezőbb ajánlattal állt elő, 10%-ért adta volna meg a kért összeg felét. Mivel a 6-6%-os üzletrésszel kapcsolatos vállalkozói ellenajánlatot a Cápák nem fogadták el, végül nem jött össze a befektetés, de a nagyhalak egyértelmű véleménye, hogy ez a vállalkozás sikerre van ítélve.

Mindent vagy semmit – a Cápáknak nem elég egy szelet kenyér

Szabó Bence, gyerekeknek készít egyéni, személyre szabható mesekönyveket, ez az Ezüstkönyvem. Ez egy automatizált folyamat, ahol személyre szóló karaktereken keresztül kapják készhez a mesét a gyerekek. A vállalkozónak van egy nagyobb árbevételű üzletága is, de befektetés esetén a mesekönyv-üzletrészt kiszervezné egy új cégbe. A Cápák megérezve a préda illatát, le akartak volna csapni mindkettőre. Balogh Petya szerint ez olyan, mintha megkínálná valaki finom pörkölttel és kenyérrel, de ő csak a szelet kenyérből ehet. Lakatos István – hasonló motivációval - 24,5%-ért megadta volna a 10 milliós ajánlat felét, azaz 5 millió forintot, ha és amennyiben az üzlet nem szerveződik ki és mindenbe lehet érdekelt, amiben a vállalkozó is az. Az üzleti ajánlatot Szabó Bence végül elutasította, így meghiúsult a Cápa-mese. Balogh Petya viszont egy személyes, szomorú történetet is megosztott a könyv kapcsán, gyermeke dadusa pont egy ilyen könyvet vásárolt kislányának, de a család sajnálatára a dadus már nem volt köztünk, mire az Ezüstkönyvem megérkezett.

Ez nem csapda – Cápával vadásznak az erdőben

A somogyi erdőkből kezdenek eltűnni az őzek és szarvasok, ezt a problémát próbálja orvosolni Somos Balázs és Olajos László. A FeedbackPack egy olyan, hálózatban működő csapda-rendszer, amely jelzést ad a vadőrnek vagy előfizetőnek, hogy a csapda aktiválódott, így rengeteg idő és pénz spórolható meg, felesleges élőmunkától kímélve meg a felhasználókat. 50 ezer euróért fejlesztenének tovább, a cél 2024-ig 5000 csapda kihelyezése és üzemeltetése. Lakatos István tett ajánlatot, ami egy több fordulós alku-cumanit indított el: a Cápa megadná a kért összeget 30%-os tulajdonrészért, amit lecsökkent 20%-ra, ha 2024. év végére teljesítik az 5000 darabos eladási célt. A vállalkozók ellenajánlata a tulajdonrészek kapcsán 25%-ról 12,5%-ra csökkenés volt, amire István 30%, majd teljesítés utáni 15%-ot határozott meg. A FeedBackPack csapat utolsó ajánlatát végül a Cápa is elfogadta, miszerint 50 ezer euróért 30%-os tulajdonrész, ha pedig jövőre teljesítik a célszámot, akkor 12,5%-ra csökken a hányad. A pitch végére immár Cápával vadásznak a hazai erdőkben!

Álommeló egy millióért

Csomós Nadin influenszer a fiatalok egyik komoly problémájára hozott megoldást. Olyan terméket álmodott meg, ami biztonságosabbá teszi a bulizást: a Sassy egy olyan saját formatervezési mintaoltalommal rendelkező hajgumi, amit tetszőleges méretű és formájú poharakra helyezni, ezzel pedig megnehezül a különböző kábítószerek, partydrogok pohárba juttatása, ami nagyon gyakori a szórakozóhelyeken és főleg fiatal lányokat érint. Minden Cápát lenyűgözött a fiatal tehetség, kivétel nélkül mindenki állást is ajánlott neki, Lakatos István még egy jövőbeli, tartalomgyártással kapcsolatos befektetést is megígért. Balogh Levente viszont konkretizált: egy egymillió forintos fix megbízást ajánlott fel Nadinnak, hogy cégeiről tartalmakat gyártson a közösségi médiában. Ilyen egy „álommeló” Balogh Leventével, a Cápák közöttben!

A 11. adást követően a Cápák között partnerei az alábbi különdíjakat ajánlották fel: a K&H az innovációért és fenntarthatóságért különdíj-jelöltje a Cleanspire, a Telekom Digitálisan Tettrekész díjasa az Ezüstkönyvem, a Samsung különdíj-jelöltje, valamint a KIA fenntartható mobilitás különdíj-jelöltje a Cleanspire.

Lakatos István véletlenül kettétört egy gyémánt ékszert a stúdióban
„A gyémánthoz vér kötődik” – Balogh Petya szerint az emberek hiúságból hordanak drága széndarabokat a kezükön
Balogh Petyával takaríttatta le koszos csempéjét az egyik vállalkozó
Három Cápa is beszállt volna a pezsgőtablettás tisztítószer gyártásba
Mese készült a Cápák között befektetőinek életéről
„Olyat nem lehet, hogy adok a kicsiből egy kicsit” – a Cápák a nagy cégre pályáztak, de az Ezüst Könyvem vállalkozója kikosarazta őket
Eltűntek az őzek a somogyi erdőből, a Cápák közöttben mutatták be a probléma megoldását
Míg Balogh Petya a rókákat sajnálta, Lakatos István befektetett a csapdamegfigyelő rendszerbe
„Te levédetted a lyukat?” – Moldován András váratlan kérdést tett fel a fiatal influenszer lánynak
Balogh Levente egymillió forintos megbízást adott a Cápák közöttben feltűnt influenszernek, Csomós Nadinnak

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!