Te köztük vagy? Több százezer felhasználó adatát lopták el a Facebookról

Te köztük vagy? Több százezer felhasználó adatát lopták el a Facebookról
A Facebookot és az Instagramot is magáénak tudó Meta pert indít a Voyager Labs vállalat ellen, amely a gyanú szerint több tízezer hamis fiókot használva mintegy 600 ezer Facebook-felhasználó adatait szerezte meg

A megfigyeléssel vádolt cég olyan információkat gyűjtött össze, mint például a posztok, a kedvelések, és az ismerősök listája, de fényképeket és kommenteket is megszerzett különböző csoportokból és oldalakról - írja a 24.hu. Ezeket később pénzért értékesítettek. A Meta azt állítja, hogy a cég az Instagramról, a Twitterről, a YouTube-ról, a LinkedInről és a Telegramról is gyűjtögetett adatokat, amiket szintén komoly összegért értékesített.

A technológiai vállalat közlése szerint a megfigyelő szoftveréről ismert cég nonprofit szervezetek, médumiok, egészségügyi intézmények, valamint állami és szövetségi kormányzati szervek alkalmazottainak fiókjainak adatait gyűjthették össze. A Mark Zuckerberg vezette vállalat ezért azt kérte a bíróságtól, hogy véglegesen tiltsa ki a Voyagert a Facebookról és az Instagramról. A cég már tiltotta az oldalakat, a per célja így az, hogy ezt véglegessé tehessék.

Az adatgyűjtési kérdésekkel egyre óvatosabb a Meta, tavaly novemberben ugyanis az ír adatvédelmi bizottság 265 millió euró (105 milliárd forintos) bírságot szabott ki a vállalatra, amiért nem akadályozta meg, hogy a rosszindulatú szereplők megszerezzék több millió ember telefonszámát és egyéb adatait.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Facebook, adatlopás