Tallózó hetilap a webről

Tallózó hetilap a webről
Weyer Balázs főszerkesztőként jegyzi a Lapcom kísérletét, a Posztot. A webes anyagokból összeálló hetilap nem csak portálokról, blogokból is válogat. Amerikában néhány éve egy ilyen kiadvány már elbukott.

Annak idején egy csapat azt gondolta, hogy a saját anyagaik kinyomtatásával majd megoldják a bloggerek örök problémáját, a fizetést. Nem igazán váltotta be az amerikai megálmodói reményeit pár éve az első csak blog hírekből építkező magazin. Ez persze nem jelenti azt, hogy mostanra nem változott akkorát a világ, hogy a Cink, vagy a 444.hu híreit ezután nyomtatásban szeretnénk majd megtalálni. Nem jelenti azt sem, hogy a volt origós főszerkesztő nevével jegyzett Poszt lesz a trendi az alternatív hangnemű írásokra vágyó olvasók kedvence. 

Weyer Balázs a Kreatívnak nyilatkozva azt mondta, "A lapot kísérletnek szánjuk, nem vagyunk amatőrök, hogy azt hinnénk, hogy biztos siker. Megpróbáljuk, ha megy megy, ha nem nem, őszintén végiggondoltuk a kockázatokat, de mi nyilván bízunk benne, hogy menni fog, különben nem csinálnánk".

Mindazonáltal azt el kell ismerni, hogy a Poszt érdekes vállalkozás a hazai médiatörténetében, a content curation egyik érdekes kiadványa lehet, amely pappírra kerül majd hetente. Saját újságírók nélküli válogatás a hét legjobb írásaiból, illetve a szerkesztők szerinti legjobbakból, amelyeket idő hiányában nem olvashattunk el.

Érdekes lesz a tableten lapozható újságok, a ez élértéktelenedő Washington Post mellett, a fotelben a hagyományos lapokon olvasni a weben már megjelent írásokat. Érdekes gondolta, hogy a webre teremtett világból visszafelé lép a lap, s a tartalom és a célközönség megfelelő eltalásával, siker is lehet az internetes hírek, elemezések, blogbejegyzésekből összeálló Post.

Origo, Index, 444.hu, átlátszó.hu, Cink... a névsor még nem teljes, meglátjuk mennyire mozgatja meg a hagyományos lapok mellett kitartó olvasókat és mennyire csábít majd el újakat a monitorok elől.


Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!