Tabudöntő sorozatot indítottak D. Tóth Krisztáék, hallgasd meg a monogámiáról szóló első adást!

Tabudöntő sorozatot indítottak D. Tóth Krisztáék, hallgasd meg a monogámiáról szóló első adást!
Tabudöntő, aktuális, őszinte, mély, emberi – Beszélnünk kell! címmel új pszichológiai témájú podcast-sorozattal erősít szeptember 17-től a WMN, D. Tóth Kriszta és Orvos-Tóth Noémi közreműködésével. Az emberek – kötődéseik, traumáik, megküzdési mintáik –, a kapcsolataik és az azokat övező tabuk állnak az író-újságíró és a klinikai szakpszichológus műsorának középpontjában, amely mostantól csütörtök esténként jelentkezik új epizódokkal.

Az alkotók azt ígérik, hogy mellébeszélés és köntörfalazás nélkül mutatnak rá a kapcsolatainkban rejlő buktatókra, bennük önmagunkra és arra, miért lenne annyira égető őszintén beszélnünk egymással egyéni és társadalmi szinten egyaránt. Az első adás, amelynek témája a monogámia, már elérhető a WMN magazin oldalán és a főbb podcast-szolgáltatóknál.

Szeptember 17-én elindult a WMN Beszélnünk kell! című podcast-sorozata D. Tóth Krisztával és Orvos-Tóth Noémivel. Egy világjárvány idején, amikor a jól megszokott kereteink, a mindennapi életünk drasztikus változásokon megy keresztül, sosem volt még időszerűbb magunkról és a kapcsolatainkról beszélni – őszintén, köntörfalazás nélkül. Kriszta és Noémi nemcsak aktuális társadalmi jelenségekre reflektálnak, hanem azokat a kapcsolati témákat is kivesézik, amik mindannyiunkat érintenek, legyen szó párkapcsolatról, szülő-gyerek viszonyról, a saját kötődéseinkről, elakadásainkról, sérüléseinkről, traumákról, megküzdési mintákról, örökölt sorsokról. A két alkotó évek óta tervezi, hogy egyszer közösen létrehoznak valamit; ha úgy tetszik, az új podcast baráti beszélgetéseik folytatása, immár a nyilvánosság előtt.

„Puskaporos hordón ülünk. Feszültségek, feloldhatatlannak tűnő ellentétek, félreértések keserítik meg emberi viszonyainkat. Reményeim szerint a podcast sokaknak segít majd eredményesebben navigálni a kapcsolatok érzelmi útvesztőjében. Krisztával régóta nem volt már kérdés, hogy a mély baráti beszélgetéseket, az inspiráló találkozásokat egyszer egy közös projekt követi majd. Mostanra minden összeállt, megtaláltuk a formát, a téma pedig szinte kimeríthetetlen” – mondta Orvos-Tóth Noémi, az Örökölt sors című sikerkötet szerzője.

"Folyamatosan jár a szánk, de valójában nem jól beszélgetünk"

És, hogy mi inspirálta a podcast ötletét? „Azt látom, hogy folyamatosan jár a szánk, de valójában nem jól beszélgetünk. Nem beszélünk ténylegesen egymásról, magunkról, mélyen, valódian, nyíltan. Egyéni és társadalmi szinten sem tudunk szembenézni a problémáinkkal, döntéseinkkel, kapcsolatainkkal, hozott mintáinkkal. Megcsontosodott, idejétmúlt rendszereket tartunk fönt, amelyek mindannyiunkat gúzsba kötnek. Nem csoda, ha úgy érezzük, hogy egyre kevesebb a humánum, az elfogadás és a megértés magunk körül. Ez késztetett bennünket arra, hogy elkezdjünk beszélgetni – reméljük, sokan csatlakoznak hozzánk” – fejtette ki DTK.

A premieradásban rögtön egy izgalmas témát járnak körbe: a házasságról és a monogámiáról lesz szó. Soha nem volt még ennyire képlékeny a házasság intézménye, mint most, és nem csak azért, mert a holtodiglan, holtomiglan ma már szinte egy egész emberöltőnyi időt jelenthet… Egyre több elvárást helyezünk a párkapcsolatunkra, valamint egymásra, miközben sok esetben önmagunkkal sem vagyunk tisztában. Milyen mintákat hozunk egy kapcsolatba, mi kell ahhoz, hogy az jól működjön? A mai, túlingerelt, rohanó világban még mindig működőképes-e a monogámia, vagy az örök hűség csupán egy édes illúzió maradt? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a hallgatók a Beszélnünk kell! első epizódjából.

D. Tóth Kriszta és Orvos-Tóth Noémi közös műsora mellett Csepelyi Adrienn népszerű podcast-sorozata, a Popfilter is folytatódik: a második évad első adása szeptember 21-én debütál a WMN oldalán és a főbb podcast-szolgáltatóknál.

A Beszélnünk kell! – A monogámiáról című adás itt hallgatható meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!