Spritz? Egy egész novella 90 perc alatt?

Spritz? Egy egész novella 90 perc alatt?
Az Elite Daily szerint egy bostoni fejlesztő már 3 éve dolgozik a programon, ami megreformálhatja olvasási szokásainkat. Eljött a gyorsolvasás ideje?


A Spritz jelenleg a Samsung egyik viselhető technológájának új sorozatával együtt rukkol elő. Elképesztő dolgot ígér, sokkal gyorsan tudunk majd olvasni, mint korábban.

Voltak már más alkalmazások is régebben amelyen hasonló gyorsaságú vizuális prezentációt ígértek, amelyekkel úgy vélték, hogy gyorsítható az olvasás a mobil eszközökön, ezek persze nem cask gyorsaságot ígértek, hanem kényelmet is. Nem voltak túl sikeresek.

A Spritz azonban kicsit máshogy álmodta meg és vitte véghez dolgot. A szavak formáját manipulálja, hogy azok összehangba kerüljenek az emberi szem természetes mozgásával olvasás közben. Állításuk szerint ez a módszer sokkal hatékonyabb.


Az “Optimális Felismerési Pont” - Optimal Recognition Point- minden szó közepétől picit balra esik és pont ez az a pont, ahol az agyunk dekódolja a szöveg betűit.

A Spritz alkalmazás minden szó ORP-jét dekódolja, azonosítja és pirossá színezi a betűt - ettől olyan egyedi és különleges. Minden ORP ugyanabban az ütemben látható a képernyőnkön.

Tehát ez alapján a szemünk egyáltalán nem mozog, de ettől függetlenül a szavakat láthatjuk, ezért értelemszerűen azonnal fel tudjuk dolgozni az információt, ahelyett hogy minden egyes szót külön dekódolnánk.


A feladat tulajdonképpen nem bonyolult, a kérdés, hogy az agyunk képes-e ezt követni. Egy próbát megér.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!