Segített az embereknek kevesebbet Facebookozni, válaszul kitiltották a Facebookról

Segített az embereknek kevesebbet Facebookozni, válaszul kitiltották a Facebookról
A Facebook örökre kitiltotta platformjairól azt a fejlesztőt, aki egy bővítmény segítségével kiürítette az emberek hírfolyamait, elérve ezzel, hogy kevesebbet használják a népszerű közösségi média felületet.

Louis Barclay, brit fejlesztő még tavaly júliusban töltötte fel azt a bővítményét a Google Chrome áruházba, ami szinte teljesen leradírozza az emberek Facebook hírfolyamát, hogy semmilyen tartalmat ne lássanak ismerőseiktől és követett oldalaiktól.  A fejlesztésre hamar felfigyeltek a svájci University of Neuchatel kutatói, akik elkezdték tanulmányozni, hogyan hat a felhasználók hangulatára, ha nem látnak tartalmakat a hírfolyamban. Az eredmények alapján a kiegészítőt használók valóban jobban érezték magukat attól, hogy nem láttak híreket. Pozitívan élték meg, hogy megszűnt a folyamatos görgetési ingerük, és kevesebb időt töltöttek az oldalon – írja a 24.hu a Business Insider cikke alapján.

Idán nyáron aztán megérkezett a levél a Facebook ügyvédeitől, melyben a tevékenység abbahagyására szólították fel Barcalay-t. A jogászok indoklása szerint a fejlesztő ugyanis olyan akciókat automatizál a Facebookon, melyekhez nincs jogosultsága és sérti a felhasználói feltételeket. A fejlesztő már az üzenet megérkezése előtt sem tudott belépni fiókjába. Kifejezetten igazságtalannak tartja, hogy nem csak a Facebook, hanem Instagram fiókjából is kitiltották. A fejlesztő egyébként a teljes levelet megosztotta.

Mivel a Facebook perrel fenyegetőzött, így Barcalay már eltávolította bővítményét a Chrome áruházból, mert félt, hogy az óriás céggel szemben nem lenne esélye a bíróságon, ráadásul a perköltségeket sem tudta volna megfizetni.

A fejlesztő elmondta, hogy túlzásnak tartja a Facebook reakcióját, főleg mivel bővítményét mindössze 2500 ember használta hetente, és összesen csak 10 ezren töltötték le.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!