Rettenthetetlen újságírónők története az RTL+-on

Rettenthetetlen újságírónők története az RTL+-on
Március 22-től elérhető az RTL+ előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dokumentumfilm, a Tűzzel írva (Writing with Fire). Az On the Spot ajánlásával érkező film középpontjában az indiai Khabar Lahariya („Hírhullám″) újság női újságírói állnak, akik egy férfiak uralta médiakörnyezetben sok mindent kockáztatnak, akár saját biztonságukat is, hogy az ország politikai, társadalmi és helyi híreivel foglalkozzanak női szemszögből.

A Tűzzel írva történetének helyszíne India egyik legnépesebb állama, Uttar Pradesh, amely a népességén túl a kiugró korrupcióról, a nők elleni erőszakról és a kisebbségek brutális elnyomásáról hírhedt. Mindemellett Uttar Pradesh nagy része mind a mai napig médiamentes régiókkal teli, ahol elektromos áram hiányában a lakosságnak nincs hozzáférése elektronikus hírforrásokhoz. Ebben a környezetben ismerkedhetünk meg a Khabar Lahariya, India egyetlen női digitális hírügynökségének munkásságával, amelyet a legalacsonyabb kaszthoz tartozó dalit nők vezetnek.

A hatalom nyomására az elmúlt években egyre több mainstream sajtótermék alkalmaz öncenzúrát vagy vált a kormány szócsövévé Indiában. Azok számára, akik úgy döntöttek, hogy megtartják független hangjukat, a következmények drasztikusak. Ahogy a munkájukkal kapcsolatos kockázatok fokozódnak, a Khabar Lahariya csapata olyan fenyegetésekkel néz szembe, amelyek a világ több pontján is megmutatkoznak, a Fülöp-szigetektől Törökországon át Brazíliáig, ami még jelentősebbé teszi munkájukat.

Ezek a rettenthetetlen újságírónők csupán okostelefonjukkal felszerelkezve járják Uttar Pradesht, feltárva a kormányzati visszaéléseket, a nemi erőszak kultúráját és a burjánzó korrupciót.

Meera Devi vezető riporter irányításával felfedik a helyi rendőrség inkompetenciáját, hangot adnak a nemi- és kaszt alapú erőszak áldozatainak és kiállnak mellettük. Szembeszállnak a régóta fennálló káros gyakorlatokkal, melyek igazságtalanságokhoz és megfélemlítéshez vezetnek.

A dokumentumfilm indiai dalit nők egy ambiciózus csoportját követi, miközben három riporterre fókuszálva bemutatja, ahogy a modern médiatrendeket követve és a nyomtatott sajtóról digitálisra váltva megtanulnak élni az online tér adta lehetőségekkel, hogy minél szélesebb társadalmi rétegekhez juthassanak el. A filmkészítők ezekkel a bátor nőkkel tartanak, körbeutazzák velük a vidéki Indiát és beszámolnak a patriarchális és kormányzati visszaélésekről, elkísérik őket a választások frontvonalába, rendőri hivatalokba és az emberek otthonába is.

A Tűzzel írva korunk története, amelyben ezeket a modern nőket nem körülményeik áldozataiként, hanem saját sorsuk íróiként láthatják a nézők. Ahogy India a szekuláris világ és a radikalizálódás válaszútja előtt áll, a Tűzzel írva közel marad karaktereihez, miközben feltárja egy ország mély és kiterjedt sebeit. A történet lényege mégis abban rejlik, hogy szereplőink hogyan kezelik ezeket a sebeket: együttérzéssel és kitartással.

A filmet 2022-ben a Legjobb dokumentumfilm kategóriában Oscar-díjra jelölték, míg a Sundance Filmfesztiválon két kategóriában is díjazták. Sushmit Ghosh és Rintu Thomas filmje az első indiai dokumentumfilm, amely Oscar-jelölést kapott. Ezen felül a világ számos nívós film- és dokumentumfilm fesztiválján nyerte meg kategóriáját, közel negyven díjat bezsebelve. Most pedig az On the Spot ajánlásában érkezik az RTL+ streaming platformjának előfizetős kínálatába.

Az RTL+ számos alkotást kínál a dokumentumfilmek műfajában. Közülük is kiemelkedik az RTL+ előfizetői számára már elérhető, világszerte elismert magyar dokumentumfilm-sorozat, az On the Spot legújabb évada, a Vissza a természethez. Az RTL streamingszolgáltatásának előfizetéses csomagjában szintén elérhető Cseke Eszter és S. Takács András lebilincselő dokumentumfilm-sorozata, A hosszú élet titkai is. Az On the Spot alkotói a két sorozat mellett producerként járultak hozzá további dokumentumfilmek elkészítéséhez is. Már elérhető az RTL+-on a gyermekbántalmazásról készült, többszörös díjnyertes Túl közel. Az RTL+ az On the Spot válogatása és ajánlása alapján hozza el előfizetőinek a világ dokumentumfilm-termésének legjobb, fesztiválokat megjárt alkotásait is, ennek a dokumentumfilm-csomagnak a része a nemrég bemutatott Otthon a romokon, valamint a Tűzzel írva is.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!